Parlamentul Marii Britanii decide azi posibila amânare a Brexitului. Scenariile posibile după vot

Parlamentarii britanici au respins, miercuri seara, pentru a doua oară, acordul Brexit propus de Theresa May cu o mjoritate de 149. Chiar dacă diferența de voturi a fost mai mică față decât cea din 15 ianuarie, când propunerea premierului britanic a fost respins cu o marjă de 230, rămâne întrebarea ce se va întâmpla pe viitor.

Parlamentarii britanici au votat, miercuri seară, împotriva ieșirii Marii Britanii din UE fără acord, la o zi după ce au respins varianta revizuită a proiectului propus de Theresa May. Scorul a fost foarte strâns în Parlamentul britanic: 312 de voturi împotriva ieșirii Marii Britanii din UE fără acord și 308 pentru un Brexit fără acord.

Camera Comunelor a adoptat și un amendament care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit.

Dacă parlamentul aprobă un acord pentru părăsirea Uniunii Europene până în 20 martie, guvernul britanic va propune pe 14 martie solicitarea unei amânări a Brexitului până pe 30 iunie. 

Presupunând că toate statele membre ar fi de acord, Brexitul s-ar amâna. Premierul britanic afirmă că acesta nu va fi amânat mai mult de trei luni.

Amânarea Brexitului nu ar însemna că varianta ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord a fost exclusă pentru totdeauna.

Dacă UK și UE nu pot semna un acord în timpul stabilit pentru amânarea Brexitului, atunci ieșirea fără acord ar fi rezultatul implicit. Astfel, deși majoritatea deputaților a indicat că sunt împotriva unei ieșiri din UE fără acord, parlamentarii ar trebui să găsească o soluție pentru a împiedica acest lucru. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu