Parlamentul Marii Britanii a adoptat definitiv ieşirea ţării din UE. Regina Elisabeta a II-a urmează să promulge legea

Embed:

După mai bine de trei ani de incertitudini şi dezbateri intense, Parlamentul Marii Britanii a adoptat definitiv ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Ca să devină lege, documentul trebuie promulgat şi de Regina Elisabeta a II-a, cel mai probabil, astăzi.     

Dacă totul va merge conform planului, în data de 29 ianuarie, Parlamentul European va ratifica acordul. Două zile mai târziu, vom asista la despărţirea istorică a Regatului Unit de Uniunea Europeană. Divorțul nu înseamnă însă sfârşitul problemelor pentru Marea Britanie. Parlamentul de la Londra trebuie să rezolve o serie de probleme de ordin economic, vamal şi fiscal.

Marea Britanie a devenit ţară membră a Uniunii Europene în 1 ianuarie 1973. Doi ani mai târziu, Regatul Unit a avut prima tentativă de a părăsi Comunitatea Economică Europeană, chiar dacă se bucura de toate drepturile și avea foarte puține obligații. Atunci a avut loc un referendum, însă două treimi din britanici au votat pentru rămânerea în UE.

Nemulțumirile britanicilor legate de condițiile blocului comunitar au tot crescut în ultimul deceniu, însă nimeni nu a îndrăznit să mai vorbească despre o eventuală ieșirie a Regatului Unit din UE până în 2013.

Atunci, în plină campanie electorală, premierul David Cameron a promis că va oferi cetățenilor britanici posibilitatea să-și aleagă viitorul. În 2015, regina Elisabeta a II-a a anunţat în Parlament despre organizarea unui referendum pe marginea acestui subiect. Plebiscitul a avut loc în 23 iunie 2016 şi aproape 52 la sută dintre britanici au votat pentru Brexit.

loading...

Lasă un comentariu