Parlamentul Greciei a votat noile măsuri de austeritate impuse de UE şi FMI

Embed:

Parlamentul Greciei a aprobat, în prima lectură, noile măsuri de austeritate cerute de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în schimbul ajutorului financiar. Pentru ca să intre în vigoare, legea urmează să fie votată a doua oară.

Între timp, mii de oameni au ieşit pe străzile din Atena la îndemnul sindicatelor elene, pentru a continua protestele împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvern. Manifestaţiile au fost reluate, după ce miercuri trei oameni au murit în capitala Greciei.

Preşedintele grec a lansat un apel la încetarea manifestaţiilor şi a avertizat că ţara se află "pe marginea prăpastiei". Potrivit unor surse, miercuri, pe străzile mai multor oraşe din Grecia au ieşit între 40 şi 100 de mii de protestatari.

Funcţionarii publici, profesorii, studenţii, dar şi pensionarii s-au pronunţat împotriva noului plan al guvernului, potrivit căruia angajaţii din sectorul public nu vor mai beneficia de prime salariale. Măsurile de austeritate includ şi îngheţarea salariilor bugetarilor şi pensiilor pe o perioadă de trei ani.

Taxa pe valoare adăugată a crescut de la 21 la 23 la sută, iar accizele pentru petrol, alcool şi tutun s-au mărit cu 10 la sută. Măsurile sunt cerute de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în schimbul ajutorului de 110 miliarde de euro, acordat statului elen.

loading...

Lasă un comentariu