Parlamentul European vrea să interzică fosfații din shaorma

Embed:

Comisia pentru Ecologie a Parlamentului European vrea să interzică folosirea fosfatului pentru conservarea cărnii congelate. Dacă în decembrie iniţiativa va fi susţinută şi adoptată, aceasta va lovi în reţelele de alimentare de tip fast-food, inclusiv kebabul. În Republica Moldova folosirea fosfatului deocamdată nu este interzisă, iar reţelele fast-food sunt tot mai populare. 

Restaurantele kebab au devenit obişnuite pentru peisajul moldav. Cei care preferă fast-foodul altor tipuri de bucate spun că este ieftin şi consistent.

"Simplu, rapid şi consistent. Fosfatele nu au nici o influenţă. Indiferent, dacp este vorba despre hormoni sau antibiotici".

Proprietarul unui chioșc de kebab Mohamed Shawa este din Siria. Zilnic el vinde mai mult de 50 de kebab-uri. El are planuri pentru deschiderea mai multor puncte similare de preparare şi realizare.

Tânărul afirmă că shaorma este preparată aici conform reţetelor familiei şi numai din produse naturale.

Specialiştii afirmă că pregătirea kebabului este imposibilă fără utilizarea fosfatelor. Fără acest ingredient carnea devine uscată şi fărâmiciosă. Deocamdată, fosfatul NU este interzis în Moldova. Însă concentrarea lui este strict limitată. Ea nu trebuie să depăşească 2,5 grame la un kilogram.

Medicii impun limitarea strictă a produselor de tip fast-food, deoarece ele conţin fosfaţi periculoși pentru sănătate.

"Consumul lor excesiv duce la probleme de sănătate. Suferă sistemul osos al persoanele de vârstă înaintată, ce poate provoca fracturi", a spus medicul Victoria Babițchi.

Potrivit ziariștilor germani, în Uniunea Europeană se consumă zilnic 500 de tone de carne pentru shaorma și kebab. Peste 70 la sută din ea este produsă în Germania.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu