Parlamentul European salută parafarea Acordului de Asociere cu Moldova. Ce solicită deputaţii din UE

Embed:

(UPDATE 15:09) Viorel Cibotaru: Relaţia cu Federaţia Rusă se va dezvolta în trei planuri, relaţiile nemijlocite cum s-au statornicit timp de ani şi cum se desfăşoară acum. O altă situaţie e cea a Ucrainei. A treia e prin dimensiunea Parteneriatului Estic, cu participarea partenerilor internaţionali. UE nu e un jucător geopolitic. Jucătorii sunt ţările care constituie UE. Rezoluţia nu e adresată doar Comisiei, ci în primul rând capitalelor ţărilor de care depind procedurile de ratificare.

(UPDATE 15:05) Roman Mihăieş: E foarte importantă această decizie a Parlamentului European, care înseamnă o urgentare a procedurilor, inclusiv pentru semnarea Acordului de Asociere. Până la finalizarea mandatului Parlamentului European ar putea fi finalizate. Ne-a avantajat foarte mult căderea Ucrainei de pe hartă. Putem prinde acest val şi e important să nu îl ratăm, astfel ca până în noiembrie 2014 să avem un Acord de Asociere semnat şi un acord al regimului liberalizat de vize. Decizia Parlamentului European urmează să fie implementată de Comisie, e o chestie tehnică şi până la sfârşitul lunii mai s-ar putea încheia. Va spori şi şansa reglementării politice a conflictului transnistrean.

(UPDATE 15:00) Analistul politic Oazu Nantoi: Moldova are prima şansă viabilă să prindă aceasta undă din partea UE. Dacă nu vor exista presiuni dure din partea Rusiei, Moldova va merge cu paşi siguri spre UE. O problemă foarte mare pentru guvernare este să-i convingă pe unii cetăţeni de beneficiile integrării în UE.

(UPDATE 14:56) Analistul politic Mihai Cernencu: Adoptarea sau acceptarea Acordului de Asociere cere şi acordul Parlamentului European. Este o decizie foarte importantă. Primul şi cel mai important pas a fost făcut. S-ar putea întâmpla ca acest proces să fie grăbit. S-ar putea vorbi de luna august-septembrie. Moldova şi-a făcut tema pentru acasă. Este o decizie importantă pentru ţara noastră. După parafarea acordului de Asociere, Guvernul trebuie să-i convingă pe cetăţeni de beneficiile acestuia. Trebuie mai multe reforme şi astfel vor fi mai mulţi bani. Rezoluţia Parlamentului European este un semnal de încurajare a cursului european

(UPDATE14.49) Anatol Ţăranu, comentator politic: Rezoluţia se înscrie perfect în practicile UE. Din acest punct de vedere, R. Moldova şi-a demonstrat ataşamentul faţă de valorile şi principiile europene, e pe calea cea bună şi acest lucru imediat a fost apreciat de comunitatea europeană. O asemenea rezoluţie e nimic altceva decât susţinerea cursului european, dar şi a acelor formaţiuni care promovează cursul. E un pas pe o cale mai lungă de a accepta regimul liberalizat de vize pentru cetăţenii RM. Tendinţa care acum se profilează este accelerarea la maximum a liberalizării regimului de vize, ceea ce înseamnă, în următoarele luni, posibilitatea pentru cetăţeni de a călători liber.

(14.42) Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care salută parafarea Acordului de Asociere cu Moldova şi Georgia la Summitul de la Vilnius şi speră ca documentul să fie semnat cât mai curând posibil.

Deputaţii cer Comisiei să se asigure că cetăţenii acestor două ţări vor resimţi efectele benefice ale documentelor cât mai curând. De asemenea, Legislativul salută propunerea de permitere a călătoriei fără vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii moldoveni.

În rezoluţie se mai menţionează că rezultatul Summitului de la Vilnius arată că UE trebuie să facă mai mult pentru a sprijini aspiraţiile europene ale partenerilor săi. Deputaţii cer ca la Consiliul UE din decembrie să se dea un semnal politic puternic precum că uşa UE rămâne deschisă, chiar dacă Ucraina nu a semnat Acordul de asociere. În document mai este menţionat că UE trebuie să utilizeze toate instrumentele, inclusiv ajutorul, comerţul, politica de vize şi proiectele de securitate energetică pentru a motiva partenerii estici să aleagă Europa. Parlamentul European condamnă presiunea Rusiei asupra Ucrainei, Armeniei şi a altor parteneri estici cu scopul de a-i îndepărta de la semnarea tratatelor cu UE, cerând Uniunii şi statelor membre să răspundă. Parlamentul cere Comisiei să ia în calcul anumite măsuri, dacă Rusia va încalc regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Mai mult, Legislativul european respinge foarte ferm orice propunere de a include Moscova în acordurile de asociere dintre UE şi partenerii estici.

Publika.md aminteşte că pe 29 noiembrie Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Evenimentul istoric a avut loc la Summitul de la Vilnius.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu