Parlamentul European cere ca UE să instituie vize umanitare pentru refugiaţi

Parlamentul European a votat o rezoluţie ce solicită Comisiei Europene să iniţieze o propunere legislativă care să permită refugiaţilor să primească vize umanitare pentru ca aceştia să poată veni legal în Uniunea Europeană fără a mai apela la traficanţi şi fără să se mai expună pericolelor călătoriei pe mare, informează agenţia EFE şi un comunicat al legislativului european, citează agerpres.ro.

Conform propunerii iniţiate de eurodeputatul socialist spaniol Juan Fernando López Aguilar, vizele umanitare ar urma să fie solicitate direct la ambasadele şi consulatele statelor UE şi ele vor permite refugiaţilor să vină pe teritoriul UE - exclusiv în statul care a acordat viza - pentru a cere azil.

"Cifra morţilor în Mediterana este inacceptabilă", a afirmat eurodeputatul spaniol, care consideră că votul dat de Parlamentul European este un semnal politic foarte important adresat Comisiei Europene şi contribuie la oferirea unui răspuns mai uman în criza provocată de valul de refugiaţi.

"Circa 90% dintre persoanele care obţin protecţie internaţională intră în Europa ilegal. Începând din anul 2000 peste 30.000 de persoane au murit în timp ce încercau să ajungă pe coastele noastre (europene). Trebuie să stabilim căi legale şi sigure de acces în UE", a precizat iniţiatorul rezoluţiei, care prima dată a fost respinsă de Parlamentul European, în luna noiembrie.

Invocând "erori tehnice", liderii grupurilor politice au decis repetarea votului, astfel că acum rezoluţia fost adoptată cu 429 de voturi pentru, 194 contra şi 41 de abţineri. Rezoluţia cere Comisiei Europene să prezinte propunerea legislativă solicitată până la data de 31 martie 2019.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu