Parlamentul European a votat ca Uniunea Europeană să acorde asistenţă financiară ţării noastre

Embed:

Parlamentul European a dat votul de principiu pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro. Pentru au votat 575 de europarlamentari, iar 76 au votat împotrivă, 46 de eurodeputaţi s-au abţinut.

Deputatul european Siegfried Mureșan a susţine într-un comunicat că banii vor fi transferați ţării noastre dacă autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condițiile legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, a sistemului bancar și respectarea sistemului parlamentar.

Cele 100 de milioane de euro pe care UE le va oferi Moldovei vor fi acordate în trei tranșe până anul viitor. 60 de milioane vor fi sub formă de credit, iar 40 de milioane - vor fi granturi. Parlamentul European nu a condiționat această finanțare prin retragerea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. 

Amintim că, astăzi, în cadrul ședinței săptămânale a Partidului Democrat din Moldova, președintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a mulțumit celor care au avut o oarecare intervenție cu privire la asistența macrofinanciară în cadrul Parlamentului European. Oficialul a subliniat că Uniunea Europeană este foarte importantă petru Republica Moldova.

"Aş vrea pe această cale să mulţumesc tuturor membrilor Parlamentului European care s-au expus ieri şi care au avut ieri intervenţie în cadrul dezbaterilor în Parlamentul European, dar în mod special să mulţumesc celor care au contribuit la raportul pe ţară pentru Republica Moldova, ce ţine de asistenţa macro-finaciară şi în mod special raportorii din Comisia pentru comerţ internaţional şi în mod special raportorul Sorin Moisă. Noi le aducem mulţumiri şi celor care critică şi celor care laudă şi celor în general care au avut o poziţie în privinţa Republicii Moldova. Este important că Moldova este discutată în cadrul Parlamentului European, înseamnă că Moldova este importantă pentru Uniunea Europeană, şi pentru noi la fel UE este importantă", a precizat Andrian Candu.

Roman Chirică, directorul Institutului Economiei de Piaţă a precizat că aceşti baniu vor fi în mare parte suport bugetar direct, vor fi utilizaţi pentru acele acţiuni directe ale executării bugetului.

"E o decizie pe care nu aveam niciun dubiu că nu se va întâmpla din momentul în care Comisia Europeană a dat aviz pozitiv şi a propus Parlamentului să voteze o iniţiativă. Înseamnă un suport financiar direct. Avem un instrument suplimentar pentru implementarea politicilor şi condiţionalităţilor FMI. În funcţie de cum vor evolua relaţiile cu FMI, vor evolua şi procesele de dembursare a acestor bani. Noutatea bună este că o parte din bani vin sub mijloace de grant, noutatea proastă este creşterea ratei de îndatorire şi din păcate utilizăm aceste mijloace pentru obţinerea funcţionalităţilor de stat. Aceşti bani vor fi în mare parte suport bugetar direct, vor fi utilizaţi pentru acele acţiuni directe ale executării bugetului. Probabil vom avea o rectificare a bugetului. Înseamnă un an bugetar bun pentru Moldova. Cu condiţia că nu vom face gafe esenţiale şi va continua parteneriatul cu partenerii de dezvoltare. Acest instrument nu impune condiţii noi. Republica Moldova trebuie să respecte acele condiţii impuse de FMI. Relaţia cu FMI este determinantă pentru întreaga construcţie de parteneriat extern al Republicii Moldova", a precizat Chircă.

Potrivit jurnalistului Victor Nichituș, era firesc ca UE să acorde această asistenţă macrofinanciară:

"Este o decizie la care m-am așteptat, datorită faptului că factorii de stabilitate politică erau pozitivi. UE are grijă de Republica Moldova, deci, Republica Moldova este importantă. E firesc datorită faptului că Moldova se află la granița Uniunii Europene, astfel, este firesc ca cei de la Bruxelles să aibă grijă de vecinii lor. E normal ca atunci când greșim, UE să ne tragă de urechi. Guvernul Filip a înregistrat prograse mari, din acest motiv a primit acești bani. Acesti bani vor fi folosiți nu numai transparent, sunt bani și grand. 60 de milioane o să-i intoarcem, ei vor fi folosiți cu multă chibzuință".

Întrebat dacă cetățenii vor simți pe propria lor piele această asistență, jurnalistul a afirmat prompt că da.

"Acești bani nu sunt doar pentru guvernul Filip, ci pentru oameni. Cetățeanul va simți pe propria piele această asistență din partea UE. Banii se vor duce în nevoile pe care le are statul, nevoi ce țin de reformarea guvernului, reformarea administrativă. Totul costă bani, cetățeanul nu va simti asistența în propiul buzunar, ci în schimbările care urmează", a conchis Nichituş.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu