"Parlamentul este obligat să schimbe denumirea limbii în Constituţie, altfel poate fi DIZOLVAT"

Embed:

Parlamentul este obligat să modifice articolul cu privire la denumirea limbii de stat din Constituţie, altfel Legislativul are toate şansele să fie dizolvat. Declaraţia a fost făcută de deputatul liberal Valeriu Munteanu, după ce Curtea Constituţională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este cea indicată în Declaraţia de Independenţă, adică limba română.

"Parlamentul este obligat şi trebuie să fie vot unanim pentru a respecta Constituţia, altfel ne vom adresa din nou Curţii Constituţionale ca să explice că asta este o obligaţie. Un Parlament care nu respectă Constituţia este pasibil de dizolvare. Legislativul este obligat că jumătate de an este suficient să se treacă toate procedurile. Încălcarea sistematică şi obraznică a Constituţiei este motiv de dizolvare a Parlamentului", a subliniat Valeriu Munteanu.

Parlamentarul a mai spus că a rămas foarte mulţumit de decizia Curţii Constituţionale.

"Sunt absolut sigur că hotărârea de astăzi este una istorică, pentru că nu poate fi anulată, nu poate fi atenuată şi nu poate fi neglijată. După această hotărâre, de astăzi, până în adoptarea modificărilor la Constituţie, în Legea Supremă a Republicii Moldova va fi păstrată sintagma de 'limbă moldovenească'". Curtea Constituţională, prin decizia sa, a spus că Legea Supremă trebuie schimbată, pentru că este în contradicţie cu Declaraţia de Independenţă", a afirmat liberalul. 

Publika.md aminteşte că, potrivit deciziei de astăzi a Curţii Constituţionale, limba română şi cea moldovenească sunt identice, însă textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează în raport cu textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu