Parlamentul Cataloniei se pregătește să declare independența regiunii până la sfârșitul săptămânii

Embed:

Parlamentul Cataloniei se pregătește să declare independența regiunii până la sfârșitul săptămânii. Anunțul a fost făcut de către liderul separatist Carles Puigdemont, care a menționat că așteaptă numărarea rezultatelor oficiale ale referendumului, care se va termina după ce vor fi aduse voturile din străinătate. 

Puigdemont a mai declarat că speră ca guvernul de la Madrid să nu facă o nouă greșeală încercând să se împotrivească separării Cataloniei de Spania. De cealaltă parte, regele țării, Felipe al VI, l-a acuzat pe liderul catalan că acțiunile sale contravin dreptului și democrației și a cerut ca statul să asigure ordinea constituțională.

”Aceste autorități și-au bătut joc de afecțiunea și sentimentul de solidaritate care i-au unit și îi vor uni pe toți spaniolii. Din cauza comportamentului lor iresponsabil, ei ar putea chiar pune în pericol stabilitatea economică și socială a Cataloniei și a întregii Spanii”,a spus regele Spaniei, Felipe al VI-lea.

Între timp, aproape 300 de mii de oameni au ieșit ieri după amiază pe străzile din Barcelona pentru a protesta împotriva violențelor poliției din timpul referendumului pentru independență.

”Așa își fac ei treaba. Au demonstrat că ei nu au fost acolo pentru a apăra lumea. Erau acolo pentru a lovi și a provoca oamenii. După ceea ce s-a întâmplat duminică, poporul catalan se așteaptă la orice din partea lor.”

42 la sută dintre cetățenii Cataloniei au ieșit duminică la urne pentru a decide soarta regiunii. Asta deși Madridul a declarat în repetate rânduri că referendumul este neconstituțional.

Au urmat proteste violente, în urma cărora peste 900 de manifestanți au fost răniți. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a criticat în termeni duri organizarea referendumului și și-a reiterat poziția sa cu privire la necesitatea respectării principiului suveranității și integrității teritoriale a Spaniei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu