Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit

Embed:

Mii de ore de negocieri între Bruxelles şi Londra au fost şterse aseară cu buretele. Parlamentul Marii Britanii a respins acordul convenit cu Uniunea Europeană cu privire la ieşirea ţării din blocul comunitar. 432 de deputaţi au votat împotriva documentului şi doar 202 l-au susţinut. Documentul avea nevoie de susţinerea a cel puţin 318 deputaţi.

"Întrebarea se referă la acordul înaintat de premier. Cine votează pentru?
- Eu!
- Cine votează împotrivă?
- Eu!
- Pentru acord au votat 202 deputaţi, iar împotrivă - 432."

Acesta a fost momentul în care acordul pe care l-a negociat Theresa May la sânge cu celelalte ţări din blocul comunitar a fost făcut scrum.

"Camera Comunelor nu sprijină acest acord, dar votul din această seară nu spune nici ce îşi doreşte. Cetăţenii Uniunii Europene care locuiesc aici, dar şi britanicii stabiliţi în afara ţării au nevoie de claritate cât mai curând posibil", a declarat Theresa May, premierul Marii Britanii.

O altă lovitură pentru premierul de la Londra a venit imediat după anunţarea rezultatelor votului din partea opoziţiei. Preşedintele Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a înaintat o moţiune de cenzură menită să răstoarne guvernul Theresei May.

"Cer ca moţiunea de cenzură să fie votată miercuri. Această Cameră trebuie să-şi spună verdictul privind incompetența acestui guvern şi să susţină moţiunea", a spus Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist.

Dacă totuşi moţiunea împotriva Theresei May nu va trece, ea va avea la dispoziție trei zile lucrătoare să prezinte Parlamentului britanic un "Plan B".

Între timp, parlamentarii de la Londra pregătesc o încercare de a amâna Brexitul. Este vorba despre o moţiune de revocare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona privind ieşirea din Uniunea Europeană. Dacă iniţiativa va fi susţinută, Brexitul poate fi amânat pe un termen de cel mult doi ani. Tot ceea ce se întâmplă în Marea Britanie este urmărit cu atenţie de către oficialii de la Bruxelles.

Primul care a avut o reacţie este preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a lăsat să se înţeleagă că deputaţii de la Londra ar trebui să ia în calcul posibilitatea de a renunţa la Brexit. Oficialul se întreba pe pagina sa de Twitter cine va avea curajul să spună care este acum soluţia în cazul în care nu se vrea un Brexit fără acest acord.

O reacţie a venit şi din partea preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Tot pe Twitter, oficialul a scris că regretă rezultatul votului şi a îndemnat Marea Britanie să-şi clarifice intenţiile cât mai curând posibil întrucât timpul e pe sfârşite. Juncker s-a referit la faptul că până în 29 martie, data stabilită pentru Brexit, mai sunt doar aproximativ 70 de zile. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere care să convină atât Uniunii Europene, cât şi Londrei, există riscul unui divorţ fără acord, adică o ieşire necontrolată din blocul continental. 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Acordul convenit de Londra şi Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar a fost respins, marți seară, de Parlamentul britanic. 

Liderul laburist Jeremy Corbyn a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului condus de Theresa May. 

Acordul pentru Brexit a fost respins. 432 de parlamentari au votat împotriva documentului și doar 202 pentru.

Premierul britanic Theresa May a făcut apel marţi seară la deputaţii britanici să respecte rezultatul referendumului privind Brexit-ul şi să voteze în favoarea acordului de ieşire pe care ea l-a încheiat cu Bruxellesul.

"Avem datoria să respectăm o decizie democratică", a spus Theresa May, într-o Camera a Comunelor plină, cu câteva minute înaintea votului care se anunţă un eşec pentru premier, din cauza opoziţiei atât a eurofililor, cât şi a unor susţinători ai Brexit-ului.

Ea a afirmat că un vot împotriva acordului este un vot pentru incertitudine, diviziune şi riscul unei ieşiri din UE fără nicio înţelegere.

Premierul Theresa May se află astfel în faţa unui moment cheie pentru viitorul ei politic şi pentru cel al Regatului Unit. Ea a amânat în luna decembrie acest vot, recunoscând că risca să înregistreze o înfrângere, şi a încercat să obţină noi garanţii de la UE pentru a o ajuta să obţină încrederea parlamentarilor britanici.

Dezbaterea are loc în Camera Comunelor, camera inferioară a parlamentului britanic. Theresa May nu are o majoritate clară în rândul celor 650 de parlamentari, iar Partidul Democratic Unionist nord-irlandez, care de obicei susţine guvernul în parlamentul de la Londra, se opune acordului de retragere a Regatului Unit din UE.

Theresa May are nevoie de 318 voturi pentru ca acordul să fie adoptat, întrucât şapte membri ai partidului naţionalist irlandez Sinn Fein nu participă, speakerii nu votează, iar cei patru parlamentari care ajută la numărarea voturilor (numiţi "tellers") nu sunt luaţi în calcul.

Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri în acest dosar în luna decembrie, înainte ca votul să fie amânat pentru luna ianuarie. Dezbaterea parlamentară a fost reluată pe 9 ianuarie şi se va încheia pe 15 ianuarie la ora 19:00 GMT. Imediat ce dezbaterea se încheie, se va trece la vot: întâi vor fi supuse votului amendamentele la moţiunea guvernului (privind acordul de retragere a Regatului Unit din UE), după care va fi supusă la vot moţiunea în ansamblul ei, scrie digi24.ro.

Parlamentarii au dreptul de a prezenta amendamente la moţiune. În cazul aprobării, un amendament va fi inclus în textul final al moţiunii, schimbându-i-se conţinutul sau adăugând condiţii la aprobarea de către parlament.

Deşi niciun amendament nu poate fi obligatoriu juridic pentru guvern, este dificilă politic ignorarea lui şi el poate dicta viitorii paşi pe care trebuie să îi facă guvernul May.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu