Parlamentul, ameninţat de o catastrofă. Ce scenarii au unii experţi privind decizia Curţii Constituţionale de mâine

Embed:

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe mâine asupra sesizării Partidului Liberal, privind alegerea Lilianei Palihovici în funcţia de preşedinte interimar al Parlamentului. Unii experţii susţin că decizia ar putea avea un impact nefast asupra activităţii legislative. Pe de altă parte, alţii cred că Parlamentul trebuie să purceadă la alegerea unui nou preşedinte. Subiectul a fost discutat în această seară, la emisiunea Fabrika.

Preşedintele Centrului pentru Politici Sociale, Vasile Croitoru, crede că "magistraţii Curţii Constituţionale ar putea mâine să prezinte un verdict prin care să elmine prerogativele extinse a vicepreşedintelui Parlamentului".

Fostul viceministru al Justiţiei, Nicolae Eşanu, însă are altă părere: "Cu părere de rău, Curtea Constituţională a demostrat că orice este posibil. Viaţa nu se opreşte acolo unde este un text de lege. Nu există situaţii pentru care să nu se găsească soluţii. Nu există niciun text în Constituţie, care să prevadă modul în care se convoacă Parlamentul. Va fi o catastrofă dacă Curtea Constituţională va spune că în măsura în care nu există o persoană care să convoace Parlamentul, atunci acesta îşi încetează activitatea".

"Noi suntem în situaţia în care s-a încalcat Regulamentul. Singura soluţie care poate fi adoptată este alegerea preşedintelui. Punctul de la care se poate porni este alegerea preşedintelui. Vine decanul de vârstă şi se porneşte cu numirea comisiei", consideră expertul constituţionalist Vitalie Catană.

Deputatul liberal, Valeriu Munteanu, susţine că Parlamentul trebuie să înceapă urgent procedura de alegere a şefului acestei instituţii. "Republica Moldova, prin voinţa lui Filat şi a lui Voronin, a început campania electorală, râmâne de stabilit data alegerilor. Nu există niciun interes al PLDM-ului pentru formarea unui nou guvern, dar prin tertipuri se munceşte la alegeri anticipate. Nu au început negocierile, urmează joi să fie propusă prima tentativă de alegere a noului Guvern. Va fi o listă decorativă, oamenii nu vor întruni voturile. Sunt absolut sigur că judecătorii Curţii Constituţionale vor da o hotârâre corectă şi explicită. Sentimentul meu că Parlamentul trebuie să purceadă neîntârziat la alegerea preşedintelui Legislativului", a declarat deputatul.

Publika.md precizează că, anterior, PL a depus deja o sesizare la Curtea Constituţională, prin care contestă alegerea de către Parlament a Lilianei Palihovici în funcţia de preşedinte interimar al Legislativului.

Parlamentul a instituit interimatul funcţiei de preşedinte al Legislatuvului, cu votul PLDM şi PCRM, după ce Marian Lupu a fost demis.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu