Parlamentul a votat numirea a trei membri noi în CEC, exponenţi ai guvernării ACUM-PSRM

Embed:

Depolitizarea instituţiilor statului se amână. Dumitru Pavel, fostul avocat al liderului PPDA, Andrei Năstase, precum şi consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi sunt noii membri ai Comisiei Electorale Centrale desemnaţi şi confirmaţi în funcţie astăzi de majoritatea parlamentară PSRM, PAS şi PPDA.

Un alt membru al CEC a fost propus de PAS. Este vorba despre doctorul în drept Dorin Cimil care, la prima vedere, pare apolitic, însă reprezentanţii formaţiunii speră că acesta este un simpatizant al partidului condus de Maia Sandu.

Subiectul a stârnit discuţii aprinse în Legislativ.  

Decizia PPDA de a-l desemna în funcţia de membru al CEC pe Dumitru Pavel, care a apărat interesele lui Andrei Năstase şi ale postului Jurnal TV, finanţat de naşul de cununie al liderului PPDA, Victor Ţopa, este în total dezacord cu promisiunile în campania electorală.

Mai exact, PAS şi PPDA au promis depolitizarea instituţiilor statului, inclusiv a Comisiei Electorale Centrale. Acest angajament se regăseşte în aşa-numitul pachet pachet de dezoligarhizare al blocului "ACUM", format din PAS şi PPDA. Astfel, cele două formaţiuni s-au angajat să demită membrii CEC şi să îi înlocuiască cu persoane independente, însă şi de această dată şi-au încălcat propriile promisiuni. 

Dumitru Pavel se regăseşte şi în lista celor 24 de persoane care râvneşte fotoliul de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului.

"La momentul de faţă noi asistăm la un joc de fapt, la politizare, la suplinirea altor funcţii cu careva aponenţi, cei care au activat în diferite formaţiuni politice", a menţionat Corneliu Padnevici, deputat PDM.

Un alt nou membru al CEC este exponentul socialiştilor Maxim Lebedinschi, consilier pe probleme juridice al preşedintelui ţării Igor Dodon. Lebedinschi a mai ocupat funcţia de membru al Comisiei Electorale Centrale din iunie 2016 până în februarie 2017, atunci când acesta şi-a dat demisia. În 2018, acesta a intrat în gura presei ca fiind o persoană cu serioase probleme de integritate după ce ar fi încercat să-şi ascundă o parte din avere, dar şi după ce a fost implicat în câteva scandaluri de proporţii. În plus, este suspectat că se află în conflict de interese, întrucât fratele său este deputatul PSRM Adrian Lebedinschi.

"O întrebare către domnul Lebedinschi. Din câte înţeleg, este propus de fracţiunea socialiştilor. Şi în cadrul fracţiunii este reprezentat şi fratele dumnealui. Nu reprezintă acest lucru conflict de interese?", a întrebat Marina Tauber, deputat Partidul "Şor".

"Chiar 15 minute în urmă i-am adus aminte fratelui meu că urmează să se abţină de la votarea mea", a spus Lebedinschi.

Singurul candidat, care, cel puţin la prima vedere, pare apolitic, este doctorul în drept Dorin Cimil, propus de PAS. El se regăseşte şi pe listele pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Cimil a fost unul dintre avocaţii a 12 magistraţi şi trei executori judecătoreşti, reţinuţi în 2016 pentru implicarea în aşa-numita "spălătorie rusească".

"Dorin Cimil este exponentul Partidului PAS. Cum veţi depolitiza această instituţie", a întrebat democratul  Corneliu Padnevici.

"Domnul Cimil nu este membru PAS. Nu a fost membru al PAS. M-a întrebat cineva pe Facebook dacă este simpatizant. Eu sper că este simpatizant", a subliniat Sergiu Litvinenco, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, deputat PAS.

Opoziţiei parlamentare i s-a încălcat dreptul a-şi desemna un membru la Comisia Electorală Centrală.

Potrivit deputaţilor democraţi, astfel, alianța PSRM-PAS-PPDA a încălcat principiul de reprezentare proporțională a majorității parlamentare și a opoziției, așa cum prevede Codul Electoral. În plus, au fost ignorate recomandările Comisiei de la Veneţia, la care aleşii "ACUM" se raportau de fiecare dată şi cereau să fie respectate deciziile acestui for.

"Aţi spus în campania electorală că sunteţi mai buni de cât noi. Aţi menţionat că sunteţi adeptul concursurilor. Puteaţi să cereţi candidaţi câte doi sau trei din fiecare formaţiune politică şi să aveţi pe masă în comisie 10 candidaţi. Şi din care să îi alegeţi pe cei mai buni. Şi eu personal vă pot da o lecţie personal cum s-a făcut concursul acum mulţi ani de zile", a declarat Andrian Candu, deputat PDM.

Cele trei funcţii din cadrul Comisiei Electorale Centrale au devenit vacante, după ce președintele instituției, Alina Russu, vicepreședintele Rodica Ciubotaru și membrul Comisiei, Iurie Ciocan, au demisionat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu