Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege privind reformarea guvernului

Embed:

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege privind reformarea guvernului. Documentul îi permite premierului să stabilească singur de câte ministere are nevoie.

Totuşi, conform concepţiei de restructurare a executivului prezentat anterior, numărul ministerelor va fi redus în jumătate. Dezbaterile au fost destul de aprinse şi au durat mai bine de o oră.

"Care este părerea dumnevoastră – Adoptarea acestei legi presupune demisia Guvernului sau nu?", a zis Tudor Deliu, deputat PLDM.

"Absolut nu presupune şi o să explic de ce. Odată cu propunerea venită din partea primului ministru în plenul Parlamentului privind noua structură, candidatul la funcţia de prim –ministru va prezenta structura în viziunea dânsuia aşa cum o vede şi cu persoanele care urmează să conducă din cadrul existent ",a declarat Iurie Ciocan.

"Distrugem sistemul de guvernare definitiv. Eu propun să fie retras din agenda Parlamentului şi de creat un grup de lucru normal. Acum dacă vreţi să mai distrugeţi ceea ce a rămas din Guvern.. " a afirmat deputatul Vladimir Voronin.

"Acest proiect de lege nu încalcă Constituţia, ba din contra în tot o respectă.  Prin aprobarea unei hotărâri, aşa cum s-a făcut în acest Plen al Parlamentului cu toate Guvernele anterioare existente în Republica Moldova.", a mai adăugat Iurie Ciocan, şeful Centrului de Implementare a Reformelor.

Reforma nu a fost susţinută de socialişti şi comunişti. Preşedintele Parlamentului a proiectul va fi completat cu toate propunerile pe care le-au avut astăzi deputaţii, pentru a fi votat în scurt timp în a doua lectură. 

"Îmi pun speranţe foarte mari şi în colegii, membri din aceste  comisii care sunt responsabile, în aşa fel încât în vreo două săptămâni de zile să putem finaliza din punct de vedere legislative reforma Guvernului,  ca ulterior să avem şi implementarea până la sfârşitul anului a tot ceea ce înseamnă optimizarea, scăderea numărului ministerelor, comas area lor. ", a zis preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Premierul Pavel Filip a scris pe pagina sa de facebook că a urmărit cu interes dezbaterile din Parlament asupra uneia dintre cele mai ambițioase reforme din ultimii ani, la care s-a muncit luni de zile.

Şeful executivului susţine că a remarcat câteva opinii critice halucinante ale unor reprezentanți ai opoziției, care pozează în mari promotori ai modernizării europene a țării noastre, dar când se discută o reformă la care au lucrat și experți europeni, le spun cetățenilor că nu e bine că se reduce numărul ministerelor şi că nu sunt de acord. 

"Aş vrea să remarc  câteva opinii critice halucinante ale unor reprezentanți ai opoziției, care pozează în mari promotori ai modernizării europene a țării noastre, dar când se discută o reformă la care, apropo au lucrat și experți europeni, acești politicieni așa-ziși pro-europeni le spun cetățenilor că nu e bine că se reduce numărul de ministere, că nu le place reforma asta.", a scris Pavel Filip, prin intermediul unui site de socializare. 

Potrivit lui Pavel Filip, reformele vor merge înainte cu sau fără suportul acestor politicieni populiști, pentru că ele se fac pentru cetățeni. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu