Parlamentul a sporit mărimea alocaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi. De ce majorări vor beneficia aceste persoane

În acest an, persoanele cu dizabilităţi vor primi cu aproape 60 de milioane de lei mai mult. Parlamentul a modificat mecanismul de calculare a pensiilor pentru aceste categorii.

Astfel, pentru persoanele cu dizabilităţi severe şi medii, cuantumul alocaţiei va fi în mărime de 30% din pensia minimă indexată, persoanele cu dizabilităţi din copilărie şi copiii cu dizabilităţi  – 80% din pensia minimă indexată.

Legea, adoptată astăzi de Parlament în lectura a doua, presupune înlocuirea mecanismului de stabilire a alocaţiei sociale de stat, alocaţiei pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere cu unul flexibil la schimbările economice.

Cuantumurile acestor alocaţii nu vor mai reprezenta sume fixe, aprobate anual de Guvern, dar se vor stabili ca procent din mărimea pensiei minime indexate pentru persoanele cu dizabilităţi sau din mărimea pensiei minime indexate pentru limita de vârstă. 

Pensia minimă pentru persoanele cu dizabilităţi severe se va majora astfel de la 533 de la 572, iar pensia minimă pentru limita de vârstă - de la 750 la 804 lei. 

Modificările vor intra în vigoare la 1 aprilie curent. Acum beneficiază de alocaţii sociale circa 55 de de persoane, trei sferturi din acestea fiind copii.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu