Parlamentul a ratificat Contractul de finanţare cu BEI pentru interconenectarea electrică cu România

Embed:

Proiectul privind interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost votat azi de Parlament. Astfel, piaţa energetică va devini mai sigură, iar tarifele în acest sector vor fi mai accesibile pentru consumatori. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei, Vitalie Iurcu, proiectul va fi gata până în 2021.

"Noi nu putem acum să estimăm care va fi preţul în 3 ani, în 4 sau 2 ani în România sau în Ucraina, dar cert este faptul că acestă independenţă ne va permite să avem posibilitatea de a avea cel puţin câteva surse", a spus Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei.

În acest scop, BERD şi BEI va oferi țării noastre împrumuturi în valoare a câte 80 de milioane de euro fiecare. Resursele financiare vor fi utilizate pentru construcția unei stații în Vulcănești , a unei linii de transport de înaltă tensiune între Vulcănești și Chișinău, precum și pentru extinderea stațiilor de transformare din cele două localităţi. Vitalie Iurcu susţine că prin legătura cu România,  Moldova se va interconecta cu tot sistemul european.

"O să putem cumpăra energie electrică atât din est, cât şi din vest, asta e cel mai important ca să avem acestă flexibilitate. Este important ca în orice situaţiei să ai posibilitatea de a alege, în dependenţă care fi sursa cea mai optimală de achiziţie", a spus Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei.

Costul proiectului este de 270 de milioane de euro. În afară de împrumuturile de la BERD şi BEI, Moldova va beneficia de finanţare din partea Băncii Mondiale, în mărime de 70 de milioane de euro şi un grant de la Uniunea Europeană, în valoare de 40 de milioane de euro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu