Parlamentul a organizat o nouă rundă de dezbateri privind modificarea sistemului electoral

Embed:

Rapoartele financiare ale formațiunilor politice și finanțarea campaniilor electorale au fost printre principalale subiecte ale unei noi runde de dezbateri publice privind introducerea sistemului mixt de vot. 

În cadrul discuțiilor, care au loc la Parlament, sunt analizate şi recomandările Comisiei de la Veneția. Participanții  au venit cu propuneri pentru îmbunătățirea inițiativei legislative.

Printre propuneri se numără diminuarea plafoanelor de finanțare a partidelor și un control mai eficient asupra rapoartelor financiare ale partidelor.

Un alt subiect a vizat posibilitatea reducerii pragului electoral.

"Se propune să avem sancţiuni proporţionale şi aici am putea să avem gradual, începând de la avertizare, continuînd cu o sancţiune de ordin financiar până la anularea înregistrării sau refuzul înregistrării candidatului în alegeri", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu. 

"Avertizare, amendă este ok, dar anularea înregistrării să fie prevăzută expres pentru ce fapte să fie anulată înregistrarea pentru ca să nu existe posibilitatea de interpretare excesivă a CEC şi a instanţei de judecată", a declarat analistul politic, Roman Mihăeş. 

"Este şi o propunere de a diminua plafonul donaţiilor persoanelor fizice şi juridice, atât în finanţarea concurenţilor electorali, cât şi în finanţarea partidelor politice", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu. 

"Susţinem micşorarea plafonului donaţiilor. Noi susţinem colectarea semnăturilor de către partidele politice, dar sugerăm ca partidele politice să nu fie obligate să înregistreze grupurile de iniţiativă. Şi doar candidaţii independenţi să fie obligaţi să înregistreze grupuri de iniţiativă", a spus directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică. 

"În ceea ce priveşte limita donaţiilor, susţin că ele trebuie micşorate. Responsabilitatea penală a unor cetăţeni care au arătat venituri zero, în rapoarte de la fisc, dar au făcut donaţii în campania electorală de un milion", susţine analistul politic, Victor Gurău. 

"Trebuie să fie exclus ca să nu fie deschis un cont ori să nu fie raportate cheltuieli. Poezii că banii mi-au venit de la mătuşa Tamara oare ne dă Allah eu cred că nu-s corecte", a spus preşedintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohniţchi. 

Proiectul de lege privind sistemul mixt a fost votat în prima lectură. Documentul prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu