Parlamentul a modificat proiectul privind schimbarea sistemului electoral conform recomandărilor Comisiei de la Veneția

O nouă rundă de dezbateri privind modificarea sistemului electoral are loc la sediul Parlamentului. La acestea participă deputaţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai comunităţilor etnice, dar şi membri ai partidelor extraparlamentare. 

Proiectul supus dezbaterilor stabileşte că orice candidat pentru scrutinul parlamentar va trebui să prezinte un certificat de integritate prin care îşi va declara averea şi veniturile. Documentul va fi eliberat de Agenţia Naţională pentru Integritate.

Proiectul mai prevede reducerea pragului pentru blocurile electorale până la opt la sută. În prezent, acesta este de nouă procente pentru blocurile formate din două partide şi 11 la sută pentru cele din trei şi mai multe formaţiuni. Pragul pentru partide rămâne neschimbat - de şase procente. De asemenea, va fi micşorat plafonul donaţiilor pentru candidaţi.

Persoanele fizice vor putea oferi 50 de salarii medii pe economie, de patru ori mai puţin decât în prezent. În condiţiile actuale, cifra ajunge până la 250 de mii de lei. Iar companiile vor putea dona până la 100 de salarii medii. Partidele mai sunt încurajate să promoveze mai mult femeile. Formaţiunile care vor menţine cota de 40 la sută pe listă şi în circumscripţii vor beneficia de alocaţii suplimentare de la buget.

Mai mult, noile modificări prevăd că bărbaţii candidaţi care se vor înregistra în cursă vor trebui să colecteze 500 de semnături, iar femeile de două ori mai puţin. Proiectul de lege privind sistemul mixt de vot, elaborat în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

Hotarele lor vor fi stabilite de o comisie specială a Guvernului cu un an înainte de scrutinul parlamentar. Până acum au fost organizate mai multe dezbateri asupra acestei legi. Schimbarea actualului sistem electoral este susţinută de aproximativ 60 la sută dintre moldoveni, arată datele recentelor sondaje. De asemenea, peste 850 de mii de oameni au semnat pentru modificarea sistemului electoral.

"Suntem cei care am promovat sistemul mixt şi în 2013, deci chiar nu ne-am trădat promisiunile lansate şi promisiunile făcute faţă de cetăţeni, vom merge cu sistemul mixt, vom avea o clasă politică mai bună în calitate şi integritate. Toate eforturile partidului democrat de a promova o anumită politică, o reformă vor avea o finalitate şi vor avea un efect pozitiv pe tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Republicii Moldova", a afirmat președintele Parlamentului Andrian Candu

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu