Parlamentul a legiferat cadrul legal pentru utilizarea semnăturii electronice

Legislavul moldovean a adoptat astăzi legea privind semnătura electronică şi documentul electronic.

Norma instituie 3 tipuri de semnături electronice: simplă, avansată necalificată şi avansată calificată. Legea tabilește principiile de utilizare a acestora, efectele juridice şi cerinţele faţă de prestatorii de servicii de certificare a semnăturilor electronice.

Pntru a  asigura o protecţie suficientă a actelor semnate cu semnătură electronică, se stabileşte regula generală conform căreia semnătura olografă se echivalează cu semnătura electronică avansată calificată. Totodată, părţile care doresc utilizarea unui alt tip de semnătură electronică, care va avea putere juridică, pot stabili aceasta prin acordul lor.

Proiectul de lege instituie procedura de acreditare obligatorie a prestatorilor de servicii de certificare a cheilor publice pentru semnături electronice avansate calificate. În același timp, prestatorii de servicii de certificare a cheilor publice pentru semnături electronice simple şi avansate necalificate nu vor fi supuși acreditării obligatorii, dar vor putea trece procedura de acreditare voluntară, la propria iniţiativă.

Prin aceată lege cadrul legislativ naţional este adus în concordanță cu prevederile Directivei Parlamentului European şi a Consiliului Europei privind semnăturile electronice. Scopul documentului elaborat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) este crearea condițiilor pentru utilizarea eficientă, sigură şi fără costuri nejustificate a diverselor tipuri de semnături electronice, se spune într-un comunicat al MTIC.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu