Parlamentul a dat UNDĂ VERDE: Cine va rezolva problema comerţului stradal

Embed:

Problema comerţului stradal ar putea combătută, pe viitor, de către autorităţile publice locale. Parlamentul a votat, astăzi, în prima lectură un proiect de lege care prevede noi atribuţii pentru primării. Deputaţii PL, care sunt autorii documentului, îşi argumentează iniţiativa prin faptul că primarii sunt cei care vin cu promisiuni în faţa cetăţenilor.

Potrivit liberalilor, comerţul ilegal este o problemă comună pentru toate localităţile din ţară, inclusiv pentru Capitală. Iată de ce au insistat ca autorităţile locale să aibă mai multe atribuţii pentru a combate acest fenomen.

Astfel, primarul, viceprimarul, pretorul sau oricare altă persoană împuternicită de primărie ar urma să întocmească procese verbale, iar instituţiile competente să aplice amenzi.

"Această competenţă este la alte autorităţi care de multe ori nu au nici resurse materiale şi umane suficiente pentru a acoperi întreg teritoriul Republicii Moldova. Agenţia pentru Protecţia Consumatorului nu are capacităţi umane de a fi prezenţi în fiecare localitate, în fiecare piaţă", a declarat deputatul PL, Roman Boţan. 

Unii locuitori ai Capitalei cred că astfel de competenţe sunt mai mult decât necesare pentru primărie:

"Cred că Primăria, cine să se ocupe în afară de Primărie? Se vând şi fructe şi legume şi ce vrei în Centrul oraşului, e tare urât."

"Primăria trage nădejde la poliţie, poliţia la Primărie şi nici unii şi nici alţii nu fac trabă."

"Trebuie să colaboreze împreună cu poliţia, deoarece poliţia este instituţia care trebuie să asigure ordinea în stradă."

Autorii proiectului susţin că documentul nu are drept scop sancţionarea comercianţilor stradali, ci combaterea fenomenului.

În prezent, cei care desfăşoară comerţ ilegal sunt sancţionaţi cu amenzi de la 2.000 până la 8.000 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu