Parlamentul a adoptat Concepţia de reformare a Procuraturii

Embed:

Concepţia de reformare a Procuraturii a fost aprobată astăzi în plenul Parlamentului de majoritatea deputaţilor.

Reforma prevede mai multe modificări în funcţionarea instituţiei, inclusiv o altă modalitate de numire a procurorului general.

Conform strategiei, procurorul general va fi numit de către şeful statului, şi nu de Parlament, aşa cum este în prezent. Candidaturile pentru această funcţie vor fi propuse însă de  Consiliul Superior al Procurorilor.

Mandatul acestuia va fi de şapte ani, şi nu de cinci cum este în prezent. De asemenea, procuroul general nu va putea deţine decât un singur mandat.

Viitorul procuror general va trebui să întrunească şi un şir de condiţii. Între acestea, să nu fi fost membru al unui partid politic, cu cel puţin trei ani înainte de numirea în funcţie. De asemenea, să aibă o experiență de muncă în procuratură de cel puțin 10 ani.

De asemenea, procurorii nu vor putea primi în acelaşi timp salariu şi pensie, iar lefurile lor urmează să fie echivalate treptat cu cele ale judecătorilor.

Deputaţii din coaliţia de guvernare sunt convinşi că, odată ce documentul a fost aprobat, procuratura va fi independentă de factorul politic, iar reformele vor fi resimţite de cetăţeni.

Pentru a fi puse în aplicare prevederile documentului, deputaţii vor trebui să amendeze Constituţia, dar şi alte legi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu