Parlamentarii au votat POLITICA BUGETAR-FISCALĂ pentru acest an. A fost introdus impozitul pe avere

Embed:

Deputaţii au adoptat astăzi noi majorări ale accizelor pentru țigări, alcool și carburanți. Parlamentarii au votat în lectură finală Politica bugetar-fiscală pentru acest an.

Prețul vinietei și mărimea impozitului funciar rămân neschimbate, iar, în premieră, deputații au decis ca moldovenii să plătească impozit pe avere. Prevederile vor intra în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Acciza pentru o mie de ţigări va fi de 300 de lei, cu o sută de lei mai scump decât anul trecut. În schimb, a două componentă a acestei taxe, ce vizează valoarea de pe de pe raft, va fi de 12 la sută, în scădere cu șase procente.

"Republica Moldova prin angajamentele sale de aderare la Uniunea Europeană a stabilit foarte cert că până în 2020 urmează ca accizele la ţigări să fie în mărime de 90 de euro", a spus președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Ştefan Creangă.

Și accizele pentru băuturile alcoolice au crescut. Cel mai mult, cu peste opt lei pentru un litru, s-a majorat cea pentru votcă. Accizul pentru bere a crescut cu 23 de bani pentru un litru, iar în cazul vinurilor, cu aproximativ un leu şi 20 de bani. 

Şi companiile importatoare de carburanți vor plăti taxe mai mari. Pentru o tonă de benzină, acciza a crescut cu peste 400 de lei, iar pentru motorină - cu aproape 180 de lei. De asemenea, a fost majorată acciza pentru o tonă de gaz lichefiat. 

Deputații au aprobat noi prevederi pentru importul maşinilor cu motor electric şi cele hibrid.

"S-a stabilit scutirea de TVA a automobilelor electrice. Este o noutate pentru politica fiscală. De asemenea, s-a diminuat cota accizului pentru maşinile hibrid. Aceasta va favoriza în Republica Moldova să fie importate astfel de maşini care va diminua costurile, în special a întreprinderilor", a menţionat Şreședintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Ştefan Creangă.

De asemenea, deputații au votat şi pentru introducerea, în premieră, impozitului pe avere. Proprietarii imobilelor cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi a căror valoare cadastrală depăşeşte un milion şi jumătate de lei, vor plăti un impozit în valoare de 0,8 la sută din preţul locuinţei. Iar şoferii vor achita în continuare taxa de drum, după ce parlamentarii au renunțat la introducerea impozitului pe vehicul în varianta finală a proiectului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu