Parlamentari care nu respectă legea

Embed:

Au votat o lege ca să n-o respecte. Deşi sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile pe venit până la sfârşitul lunii ianuarie a fiecărui an, nu toţi deputaţii ţin cont de prevederile legislaţiei. Până acum, niciun demnitar care nu a depus declaraţia pe venit nu a fost pedepsit. La rândul lor, parlamentarii recunosc că legea este imperfectă şi trebuie modificată.

Legislaţia prevede amenzi de până la 20 de mii de lei sau închisoare de la 1 la 5 ani pentru demnitarii care nu au prezentat declaraţiile de venit sau au indicat date incorecte. Până acum, nimeni nu a fost însă tras la răspundere.

"Nici într-un an nu au fost adunate toate declaraţiile. Probabil că în scopul disciplinării funcţionarilor, ar trebui să mărească numărul sancţiunilor pentru funcţionarii care nu respectă legea", este de părere Vadim Enicov, membru al Comisiei centrale de control.

Deputaţii recunosc şi ei că legea trebuie schimbată. "Este o legislaţie elaborată pe timpul comuniştilor. Noi urmează să o perfecţionăm", a declarat preşedintele PL, Ion Hadârcă.

Anul trecut, patru deputaţi nu au prezentat declaraţia de avere. Alţi cinci parlamentari le-au depus după ce a expirat termenul stabilit. Iar în cazul a trei deputaţi, au fost constatate divergenţe de date.

Cei care trebuie să-şi facă publică averea sunt preşedintele ţării, deputaţii, membrii Guvernului, judecătorii. Procurorii, avocaţii parlamentari şi alte persoane cu funcţie de răspundere trebuie, de asemenea, să-şi declare veniturile şi proprietăţile.

Lasă un comentariu