#parl4sec. Provocările generate de dezinformarea din regiune, discutate la Summitul interparlamentar

La Chişinău are loc conferinţa interparlamentare, cu genericul "Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente". În cadrul evenintului sunt discutate problemele cu care se confruntă cele trei state, dar şi tacticile utilizate de Moscova în campaniile de dezinformare pentru destabilizarea situaţiei din regiune, precum şi modalităţile de abordare a acestora.

- Michael Carpenter, cercetător ştiinţific superior, Centrul Eurasia, Iniţiativa Europa Viitoare şi Centrul Scowcroft pentru Strategie şi Securitate, Consiliul Atlantic: "Când ne gândim la dezinformare şi propagandă şi efectele lor, trebuie să recunoaştem că nu avem de a face cu cazuri de deinformare simplă. Acesta este un război informatic, ridicat conştient de Kremlin.

Când ne gândim cum să contracarăm propaganda şi dezinformarea, avem probleme care permit dezinformării să avanseze. Când ne gândim la dezinformare, trebuie să identificăm sursele şi să găsim metode ca să o contracarăm. Trebuie să expunem metodele de dezinformare. În Moldova sunt televiziunele, în alte societăţi, precum SUA, TV-urile nu sunt atât de implicate, însă sunt platformele sociale. Trebuie să ne educăm publicul cum acestea lucrează. Pentru el este ceva nou. Trebuie să expunem exact cum Kremlinul răspândeşte această dezinformare.

Cele mai bune exemple de contracarare a dezinformării sunt statele Baltice. Au un nivel de transparenţă care depăşeşte nivelul altor ţări. Sunt expuse sursele şi metodele de dezinformare, societăţile înţeleg când este vorba de dezinformare. În 2014, când sputnik se extindea agresiv în lume, atunci cei din Finlanda au putut contracara aceste surse.

La fel ca şi în SUA, şi în Franţa au fost utilizate aceleaşi metode de dezinformare, însă ele au fost contracarate, deoarece Macron şi staff-ul său au înţeles că sunt acte ale Kremlinului.

Trebuie să expunem aceste metode de dezinformare pentru ca comunităţile trebuie să înţeleagă. Trebuie să expunem natura regimului care foloseşte această dezinformare şi să le arătăm exact cum ei folosesc aceste surse pentru a răspândi dezinformarea. Din păcate, în societăţile democratice, acestea este un lucru răspândit."

- E.S. Maria Koc, vicemareșalul Senatului Republicii Polone, Senatul Republicii Polone: "[...] Vorbim despre operaţiuni ostile care destabilizează situaţia din statele noastre şi întrerup relaţiile dintre vecini. Astfel de instrumente s-au utilizat în timpul uniunii sovietice. Dezinformarea este utilizată pentru interesele Kremlinului. Tehnologia modernă contribuie ca mesajul Kremlinului să-şi realizeze obiectivele în mod simultan.

Patru miliarde de utilizatori au acces la internet. E un mediu perfect de răspândire a propagandei. După invazia rusă în Ucraina, am putut observa modul în care Rusia şi-a perfectat tacticile de propagandă. Cooperarea este mai eficientă. Apreciez rolul activiştilor cum ar fi stopfake.org. Acest site urmăreşte procesul de dezinformare. Campania UE luptă împotriva dezinformării. Această campanie urmăreşte exemple de campanii de dezinformare din partea Rusiei. Campania a identificat peste 3.000 de cazuri de dezinformare rusească. În al doilea rând, mass-media rusă independentă din Europa trebuie susţinută.

Suntem cei care sprijim activ accesul la informaţia nemanipulată. În cadrul cooperării parlamentare regionale am discutat conceptul de creare a unei televiziuni regionale. [...] Autorităţile poloneze sunt conştiente de pericolul dezinformării ruse."

- Dl Vojtěch PIKAL, vicepreședintele Camerei Deputaților din Parlamentul Republicii Cehe: "În ţara noastră spunem că noi nu avem frontiere, sunt aici pentru a vă vorbi despre provocările cu care se confruntă Republica Cehă şi abordările care funcţionează după cum credem noi.

Vorbim în primul rând despre Internet. Trebuie să verificăm cum este definită informaţia, care se referă la drepturile fundamentale ale omului. Sunt anumite aspecte pozitive în cadrul societăţii civile, dar ne confruntăm cu probleme în acest sens. Opinia publică se bazează pe publicaţiile care apar în social media. Dezinformarea nu este un fenomen nou. Doar că acum mjijloacele dezinformării s-au diversificat.

Nu se referă doar la ceilalţi, se referă şi la noi personal. Trebuie să facem tot ce putem pentru a contracara această problemă. Chiar dacă nu aveţi şansa de a schimba opinia publică, să ştiţi că sunt cei mai mari oponenţi pe Internet care vă privesc şi vă ascultă. Trebuie să vă informaţi din mai multe surse, să cunoaşteţi faptele şi să creaţi nişte descrieri mai frumoase. Dezinformarea, furia şi frica sunt mai mult răspândite în jur. Trebuie să creăm ştiri şi noutăţi care să fie nu doar reale, dar să fie şi atractive.

Dacă vorbim despre duşmani, duşmanii noştri sunt şi discursurile. Dacă nu avem discuţii de o manieră transparentă, nu putem să aşteptăm ca autorităţile să aibă asemenea discuţii.

TV-urile ar putea să fie adaptate mai bine, deoarece sunt şi atacuri şi dezinformarea publicului. În Cehia avem spamuri prin intermediului poştei electronice. Trebuie să învăţăm publicul cum să utilizeze poşta electronică şi cum să identifice spamurile.

Duşmanii noştri nu sunt guvernele şi oamenii, sunt nişte duşmani pasivi care răspândesc această dezinformare. Trăiesc în condiţii mai joase. Sunt furioşi şi vor să răspândească aceste sentimente în jur, folosind aceste campanii de dezinformare.

Trebuie să vorbim în limba oponenţilor noştri. Să fim mai buni decât ei. Trebuie să utilizăm fapte şi să ne bazăm pe logică. Să avem în vedere că audienţa noastră este una foarte largă."

PUBLIKA.MD aminteşte că astăzi la Chişinău are loc conferinţa interparlamentare, cu genericul "Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente", în cadrul căreia cele trei state vor semna o declarație privind perspectivele de integrare europeană şi securitatea din regiune.

Reuniunea are loc la iniţiativa şefilor legislativelor din cele trei ţări.

La eveniment vor participa aproximativ 150 de oficiali de nivel înalt și experți internaţionali, inclusiv şefi de legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu