#parl4sec. Provocările de securitate generate de conflictele neîncheiate, discutate la Chișinău de participanții la Summitul interparlamentar

Embed:

Provocările de securitate generate de conflictele nesoluționate din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Acesta este subiectul celui de-al IV-lea panel de discuţii din cadrul conferinţei interparlamentare, cu genericul "Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente", care se desfăşoară în Capitală.

Ambasador Alexander VershbowMembru onorific, Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate, Consiliul Atlantic: "Deci, pentru a face față provocărilor, trebuie să punem în aplicare strategiile în care aliații și partenerii lucrează împreună mai îndeaproape. Permiteți-mi să evidențiez domenii asupra cărora cred că trebuie să ne concentrăm. În primul rând, aliații și partenerii trebuie să consolideze capacitățile de apărare, ceea ce înseamnă să investească mai mult. Moldova are provocări semnificative pentru a putea menține echipamente sovietice. Trebuie să investească mai mult nu numai în echipamente, ci și în formarea și îmbunătățirea abilităților. Cred că este un semnal bun pentru a avea angajamentul de a extinde trupele în viitor. În al 2-lea rând, NATO trebuie să persiste în această parte a lumii.  În al treilea rând, trebuie să ajutăm Ucraina, Georgia trebuie să-și continue reformele în domeniul apărării, să le ajutăm să facă față amenințărilor hibride, amenințărilor militare principale. Moldova a beneficiat de programul de construcție a apărării cu NATO cu câțiva ani în urmă, dar a fost destul de lentă în implementarea programelor. Este doar prima fază. Cred că Moldova trebuie să acorde mai multă atenție și să dezvolte mai multe resurse , menționez creșterea răspunsului la apărare, să profite de sistemele utile pe care NATO le oferă 4. Trebuie să menținem presiunea asupra Rusiei pentru soluții politice. În primul rând războiul din Donbass 5. NATO ar trebui să mențină politicile privind ușa deschisă. 6. Cel mai bun răspuns la agresiunea Rusiei și reducerea influențelor este continuarea reformelor, consolidarea statului de drept, cea mai bună apărare este aceea de a deveni mai rezistent, mai puțin acceptabil pentru presiunile Rusiei".

Dna Tinatin Khidasheli, Ex-ministru al Apărării, Georgia: "Vreau să subliniez conflictele nerezolvate. Georgia a mai avut o tragedie, un ofițer a fost omorât într-o închisoare. Rușii neagă și nu doresc să restituie corpul familiei. Aceasta este viața din Georgia. Nu este primul caz de agest gen, anul trecut un alt tânăr din Georgia a fost omorât de gardieni de securiatate. Este o problemă de zi cu zi: hărțuirea oamenilor, copii nu pot fi trimiși la școlile cu predare în limbă georgiană dacă nu au cetățenie rusească. Începând de la tragediile umane, lucrurile devin mai complicate când ajungem la probleme cu privire la statalitate. Nu prea avem progrese și nici nu avem speranțe, dacă politicile nu vor fi mai realiste. Trebuie să întreprindem niște acțiuni comune. De altfel, noi nu vom putea deveni mai axați pe scopurile noastre. Rușii vor să demonstreze lumii ceva ce nu are comun doar cu Georgia. În 2008 Rusia nu s-a luptat cu noi, Rusia a invadat Georgia. Dacă preluăm acest concept, atât în Georgia cât și în Ucraina, Rusia nu se luptă doar cu noi, dar ei vor să trimită mesaj mai larg, care ar trebui să ne reponsabilizeze să asigurpăm securitatea. Georgia este o oportunitate pentru mulți".

Ambasador Eugen CARPOV, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova: "Este un mit faptul că aceste conflicte sunt spontate. Aceste conflicte sunt susţinute zi de zi de Rusia. Avem un conflict în Ucraina de Est, care este unul dintre cele mai mari provocări pentru democraţie. Războiul din Dombasc a dat dovadă de faptul că există acel potenţial de conflicte la frontiera de est a Uniunii Europene.
Rusia are un rol semnificativ în aceste 3 zone de conflict. Ea este cea care le coordoneză. Ea exploareză aceste conflicte pentru anumite conflicte personale. De fapt, ea este cea care a instigat aceste conflicte. Este de menţionat faptul că politica externă a Rusiei a intrat într-o nouă fază mult mai periculoasă. Practic s-au creat deja elemente de statalitate în acestă formaţiune seceţionistă. Tot ea sprijinit crearea unor structuri paralele de stat în Republica Moldova. De asemnea, oferirea cetăţeniei pentru cei care locuiesc în aceste regiuni este un alt element caracteristic politicii ruseşti. O mareparte a populaţiei din aceste zone se bucură de anumite beneficii. De exemplu, în Transnistria, acesta acordă ajutoare pensionarilor, dar şi şcolilor, care până în prezent folosesc manuale ruseşti. Educaţia în Transistria este mult mai grea, deoarece acolo este promovată limba moldovenească. Rusia este capabilă sa folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie în aceste conflicte, iar dezvoltarea democratică este văzută ca o ameninţare."

Dl Filip Popov, Deputat, Președintele Grupului parlamentar de prietenie Bulgaria-Republica Moldova, Adunarea Națională a Republicii Bulgaria: "La nivel regional și național, dacă vedem lumea ca o rețea din afară se pune o anumită presiune, atunci lumea va ceda acestor tensiuni. Există presiuni în Bulgaria, cu referire la relația dintre anumite state NATO. Astăzi ne confruntăm cu noi provocări, după primul și al 2-lea Război Mondial, avem de-a face cu noi genuri, cu terorismul, afacerile se dezvoltă foarte rapid iar politica rămâne în urmă. Nu mai există frontiere pentru afaceri și tehnologii. Cât despre politici.
fiecare cetățean trebuie să respecte drepturile celorlalți și să găsim ceea ce ne leagă. Avem nevoie de o mai bună cooperare din UE și statele Parteneriatului Estic. Trebuiie să creștem vizibilitatea faptelor și politicilor Uniunii Europene. Vreau să-mi exprim admirația față de cel de-al 5-lea summit al Parteneriatului Estic. Termin cu o frază: Uniți, rămânem puternici".

PUBLIKA.MD aminteşte că astăzi la Chişinău are loc conferinţa interparlamentară, cu genericul "Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente", în cadrul căreia cele trei state au semnat o declarație privind perspectivele de integrare europeană şi securitatea din regiune.

Reuniunea are loc la iniţiativa şefilor legislativelor din cele trei ţări.

La eveniment vor participa aproximativ 150 de oficiali de nivel înalt și experți internaţionali, inclusiv şefi de legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu