#parl4sec. Ambasadorul Asif Chaudhry: Când o ţară străină vine în ţara ta şi desfăşoară alegeri este ceva foarte grav (VIDEO)

Embed:

"Noi trebuie să-i spunem agresorului pe nume. Când cineva străin vine în ţara ta şi vrea să desfăşoare alegeri este ceva foarte grav." Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele pentru programe internaţionale din cadrul Universităţii de Stat din Washington, ambasadorul Asif Chaudhry, la Conferinţa interparlamentară de nivel înalt cu genericul "Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate".

Afirmaţiile ambasadorului Asif Chaudhry au fost făcute în contextul în care, preşedinta Comisiei de afaceri externe din Rada Supremă de la Kiev, Hanna Hopko, a declarat că ţara sa are nevoie de mai multă atenţie şi interes din partea UE mai ales în această perioadă când Rusia va organiza alegeri în teritoriile ocupate din estul Ucrainei.

"Chemăm autorităţile internaţionale să nu recunoască legalitatea alegerilor Rusiei care vor avea lor în teritoriile ocupate din estul Ucrainei. Vrem să vedem mai mult interes din partea UE în acest sens", a spus preşedinta Comisiei de afaceri externe din Rada Supremă a Ucrainei, Hanna Hopko.

La rândul său, Chaudhry a declarat că este foarte important ca ţările partenere să ofere mai mult sprijin Ucrainei, dar şi Georgiei şi Republicii Moldova.

"[...] Vorbim despre o luptă de supravieţurie, aceasta este o luptă pentru toate aceste trei ţări. Este o lecţie aici. Noi trebuie să îl numim pe agresor pe nume. Când o ţară străină vine în ţara ta şi vrea să desfăşoare alegeri este ceva foarte grav. Este important, ca parteneri, Statele Unite şi UE, să oferim un sprijin astfel ca agresiunea să fie oprită. [...] Eu v-am auzit şi vă promit că cei de aici de asemenea v-au auzit mesajele", a declarat vicepreşedintele pentru programe internaţionale din cadrul Universităţii de Stat din Washington, ambasadorul Asif Chaudhry.

CITEŞTE ŞI: Poziție comună în domeniul apărării și securității, promovată de şefii Legislativelor din Georgia, Moldova și Ucraina

PUBLIKA.MD aminteşte că astăzi președinții Parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina au semnat o declarație prin care se angajează să promoveze o poziție comună în domeniul apărării și securității. Documentul a fost semnat de Andrian Candu, Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy, în timpul conferinței interparlamentare de nivel înalt cu genericul "Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate".

Cei trei președinți cer guvernelor îmbunătățirea capacităților de contracarare a amenințărilor hibride și implementarea proiectelor integrate de infrastructură și energetică.

Șefii Legislativelor se declară profund îngrijorați de faptul că trupele ruse sunt în continuare dislocate pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, iar ocupația rusă și alte forme de intervenție militară continuă în diverse regiuni din Georgia și Ucraina.

De asemenea, documentul subliniază îngrijorarea pentru sprijinul coordonat, din exterior pentru mișcările separatiste, operațiunile de informare care utilizează mass-media, rețele de socializare și internetul, precum și discreditarea deciziilor Guvernelor prin mesaje propagandistice și acuzații inventate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu