"Părinții nu trebuie să ofere și profesorii nu trebuie să ia". Campania iniţiată de CNA este văzută cu ochi buni

Embed:

Ofiţerii anticorupţie vor vizita grădiniţele, liceele şi gimnaziile din Capitală. Este vorba despre o campanie de informare a părinţilor despre riscurile la care sunt supuşi atunci când dau mită profesorilor. Acţiunea, care face parte dintr-un proiect-pilot, se va desfăşura în întreaga ţară și va dura până la sfârşitul lunii decembrie.

Pe durata campaniei, părinţii vor fi informaţi că sunt pasibili de răspundere penală dacă oferă cadouri sau bani profesorilor. Iar cadrele didactice care acceptă mita, pe lângă răspunderea penală, riscă să fie sancţionate şi disciplinar, până la demitere.

Femeia din imagini este mama unui copil care merge la grădinița numărul 103 din Capitală. Ea susține că administrația instituției percepe ilegal o taxă lunară de 110 lei pentru diverse servicii.

"Ni s-a spus la părinți ca să adunăm bani pentru lenjerie la copii, pentru căni, pentru ștergare. Când am intrat la grădiniță mi-a propus directoarea să plătesc 450 de lei. Au strâns 700 de lei, au făcut reparație și au schimbat și ferestrele", s-a plâns femeia.

Deși este conştientă că banii sunt colectaţi în mod ilegal, femeia spune că nu denunță acest act de corupție din frică.

"Părinții trebuie să achite doar bonul de plată al copiilor și nimic mai mult . Am încercat prin părinți să facem, să reclamăm, părinții au refuzat pentru că ei se tem ca directoarea să nu îi de afară pe copii", a mai adăugat ea.

Administraţia grădiniţei dezminte acuzaţiile.

"Părinții, printr-un proces verbal, au hotărât și și-au pus semnăturile pentru a schimba un geam din dormitor. Nu am avut atribuții, adică nu eram în țară. Nu avem taxe de intrare, nu avem colectări de bani", a declarat directoarea grădiniței Anastasia Gherasimovici.

Pentru a preveni astfel de acte de corupţie, CNA a inițiat o campanie pentru a-i informa atât pe părinţi, cât și pe profesori că riscă să fie trași la răspundere penală.

"Ce ţine de corupere pasivă, dare şi luare de mită, şi în cazul profesorilor este prevăzută răspundere penală, amendă şi inclusiv detenţie, dar şi pentru persoanele care oferă această mită. Orice bun care este transmis angajatului trebuie să fie comunicat, declarat", a zis ofiţerul CNA Vitalie Moisei.

Profesorii din instituțiile de învățământ suțin campania desfăşurată de CNA:

"Este foarte binevenit lucrul acesta. Părinții nu trebuie să ofere și profesorii nu trebuie să ia".

"Și părintele, și profesorul ca să nu accepte aspectul de mită. Contează ca relația dintre profesor și părinte să se axeze doar pe respect și susținere din alte puncte de vedere".

Elevii spun că nu vor oferi mită și sunt contra corupției în școli:

"Nu banii oferă cunoștințe, dar profesorul și cum te atașezi tu față de carte. Să nu crezi că dacă o să plătești totul va fi bine".

"Dacă o să plătim, o să oferim ceva, cuiva, n-o să fim fim atât de, adică eu sunt încrezută în mine și știu că nu am plătit, nu am oferit nimic și o să fiu mândră de mine".

De la începutul anului, au fost iniţiate 19 dosare pentru corupţie în sistemul de învăţământ. Iar în aprilie, de exemplu, directoarea liceului "Nicolae Iorga" din Capitală a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru că a estorcat 600 de euro de la un părinte pentru ca să-i înmatriculeze copilul la liceu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu