Părinţi revoltaţi: Elevii poartă ghiozdane ce cântăresc aproape jumătate din greutatea corpului

Embed:

Părinţii trag alarma. Elevii din clasele primare poartă ghiozdane care cântăresc aproape jumătate din greutatea corpului lor. Din această cauză copiii se plâng deseori de dureri de spate. Medicii spun că greutatea exagerată a ghiozdanului ar putea provoca dereglarea ţinutei corecte şi modificarea curburii coloanei vertebrale a copilului.

Dimineaţa zeci de părinţi însoţesc copiii pentru a-i ajuta să ducă ghiozdanele. Motivul este similar în toate cazurile. "Este prea greu ghiozdanul, şi copilul este mic, după cum vedeţi", spune un părinte.

"E greu, e mare pentru dânşii, pentru clasa I. Ghiozdanul poate să ajungă uneori până la 10 kg", menţionează un alt părinte. 

Copiii spun că au în geantă doar strictul necesar. "În ghiozdan am culegerea pentru matematică, cinci caiete, penarul, patru manuale, un caiet tip, "Daciada", o carte de mitologie. În total vreo zece câte cărţi", afirmă o elevă.

Medicii ortopezi spun că tot mai mulţi copii acuză dureri de spate anume din cauza ghiozdanelor grele. Ei recomandă ca un ghiozdan să aibă o greutate ce nu depăşeşte zece la sută din greutatea copilului. Dacă sunt mai grele, acestea pot provoca grave probleme de sănătate.

"Partea dreaptă sau stângă a corpului, care este mai dezvoltată, preia efortul asupra ei, muşchii sunt mai puţin dezvoltaţi şi apare o deformitate. Pe partea dreaptă avem o coloană vertebrală cu aspect normal. În partea stângă o coloană, cu aspect patologic, unde se vede deviere spre dreapta. Aşa deviere se numeşte scolioză", explică ortopedul Oleg Gălăţeanu.

Medicii recomandă ca elevii să facă zilnic exerciţii fizice, să poarte ghiozdanul în partea superioară a spatelui, iar greutatea genţii nu trebuie să depăşească două sau trei kilograme. La moment, nu există o statistică despre numărul copiilor care ar avea probleme de sănătate din cauza ghiozdanului prea greu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu