Părerile șoferilor după ce au aflat că Asigurarea Obligatorie Auto s-a scumpit cu 30%

Embed:

Veste proastă pentru şoferi. Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto s-a scumpit şi costă acum cu 30 la sută mai mult decât în 2015. Noile tarife sunt stabilite de noua metodologie de calcul a asigurării vehiculelor, aprobate printr-o hotărâre de Guvern.

Asiguratorii susţin că preţurile primelelor de asigurare auto trebuiau majorate încă din 2012, astfel încât aceştia să-şi poată onora obligaţiunile şi să presteze servicii de calitate.

"Devalorizarea valutei, precum şi faptul că din iulie 2015 deja asiguratorii sunt obligaţi să recupereze daunele fără aplicarea coeficientului de uzură la piesele de schimb duce la majorarea daunelor care urmează să fie achitate de către companiile de asigurări. Prin urmare considerăm justificată majorarea acestor preţuri", a declarat şeful secţiei juridice al companiei de asigurare, Oleg Boian.

Reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nu exclud că preţul asigurărilor ar putea să mai crească în acest an. Şi asta pentru că CNPF va recalcula tarifele o dată la trei luni şi nu o dată în an aşa cum prevedea metodologia până acum. 

"Anul 2015 ne-a arătat că fluctuaţiile care se produc în economie, în special fluctuaţiile de preţ sunt distorsionează foarte mult situaţia şi noi riscăm să creăm probleme financiare asiguratorilor. Dacă situaţia va fi stabilă, tarifele vor rămâne la aceeaşi valoare sau chiar eventual ar putea şi scădea", a relatat vicedirectorul Comisiei Naţionale a Pieţei, Iurie Filip.

Unii şoferi spun că sunt gata să plătească mai mult pentru asigurare, doar că vor în schimb să beneficieze de servicii îmbunătăţite:

"Personal, pe mine nu mă afectează. Doar că îmi doresc să fie îmbunătăţite şi serviciile şi să fie mult mai efective", a spus un conducător auto.

Pentru majoritatea conducătorilor auto, scumpirile sunt însă usturătoare: 

"Foarte, foarte costisitor, nu se merită".

"Eu cred că ar trebui să facă altcineva acest echilibru de preţ uitându-se la salariile bugetarilor din Republica Moldova, adică preţurile sunt prea mari".

"Taxa de drum şi asigurarea împreună 2.800 de la 2.400. Se simte un pic. N-avem nici un drum ca lumea, nu avem nimic, dar plătim bani nebuni".

Tot în acest an au fost dublate şi limitele de răspundere a asiguratorului în caz de avariere sau distrugere în urma unui accident a bunurilor, de vătămări corporale sau deces.

Modificările,adoptate de Parlament, au intrat în vigoare la începutul lunii februarie. Potrivit datelor CNPF, în nouă luni ale anului trecut, valoarea contractelor de asigurare obligatorie RCA a fost de aproximativ 190 de milioane de lei.

Pe de altă parte, suma despăgubirilor plătite de asiguratori a fost de 75 de milioane de lei

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu