Părerea specialiştilor despre creşterea numărului de infecţii cu TBC în unele raioane ale ţării

Embed:

Tuberculoza îi afectează pe tot mai mulţi moldoveni. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, numărul bolnavilor de TBC a crescut cel mai mult în raioanele Străşeni, Râşcani, Şoldăneşti şi Edineţ.

Specialiştii explică fenomenul prin criza de medici, dar şi prin condiţiile grele de trai ale oamenilor. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, anul trecut, numărul bolnavilor de TBC a crescut cel mai mult în raionul Străşeni, de la 103, câţi erau în 2012, până la 128. Mai mulţi pacienţi au fost înregistraţi şi în raioanele Râşcani, Şoldăneşti şi Edineţ.

Cu toate acestea, numărul cazurilor de tuberculoză din întreaga ţară a scăzut cu trei la sută. Medicii spun că factorii care contribuie la creşterea numărului de bolnavi în unele raioane este sărăcia, precum şi consumul de tutun şi alcool. Potrivit specialiştilot, mijloacele de apărare împotriva tuberculozei sunt vaccinul şi un regim de viaţă sănătos.

Medicii spun că există mai mulţi factori care determină apariţia tuberculozei.

"Boala este dependentă de anumiţi factori sociali, în primul rând e vorba de sărăcie, alcoolismul, persoanele defavorizate. Aici am în vedere boschetarii, persoanele în etate. O alimentatie neraţională,  nepăsarea unora dintre cetăţeni vis-a-vis de sănătatea sa", a menţionat vicedirector CNSP Chişinău Valeriu Pantea.

Pentru a preveni răspândirea maladiei, angajaţii Centrului de Sănătate Publică din Şoldăneşti organizează periodic campanii de informare a cetăţenilor.

"Una din activităţile noastre principale este comunicarea populaţiei despre impactul maladiei de tuberculoză. În fiecare an, în toate şcolile raionului Şoldăneşti, la toate instituţiile medicale din teritoriu, pe lângă convorbiri directe între medic şi pacient. Se fac măsuri de sensibilizare a populaţiei despre maladia respectivă", a declarat directorul Centrului de Sănătate Publică Şoldăneşti, Vadim Grosu.

Oamenii sunt conştienţi de riscurile asupra sănătăţii, dar spun că nu au întotdeauna bani pentru a merge la medic.

"Eu cred că mult depinde de modul de trai în care trăieşte lumea. În primul rând oamenii nu au cu ce! Aceeaşi poliţă cu ce să o procuri dacă nu lucrez", a spus un bărbat.

"Populaţia nu are grijă de sănătate, dacă ar fi cineva mai cointeresat de sănătatea sa nu am avea ceea ce avem în prezent", a remarcat o doamnă.

În 2013, în Republica Moldova au fost înregistrate peste trei mii de persoane bolnave de tuberculoză.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu