Parcul Ţaul va fi transferat în gestiunea Primăriei din sat. Autorităţile locale promit să-l reabiliteze în scurt timp

Embed:

Parcul din satul Ţaul, raionul Donduşeni, va avea alt stăpân. Comisia Juridică a Parlamentului a avizat pozitiv proiectul de lege privind transferarea parcului din gestiunea Grădinii Botanice din Capitală în cea a Primăriei din localitate. Autorităţile locale promit că, în cel mult trei ani, parcul, care acum este într-o stare jalnică, va fi de nerecunoscut.

Zece clădiri adiţionale au fost construite la începutul secolului trecut, de bancherul Andrei Pommer, din Sankt-Petersburg, în Parcul Ţaul. De mai bine de 30 de ani, edificiile nu au fost reparate.

"Toate clădirile care sunt construite au un stil aparte. Sunt executate într-un stil baroc şi, după cum vedeţi, starea lor lasă mult de dorit", a declarat secretarul Consiliului local din Ţaul, Corneliu Ţâcu.

Localnicii îşi amintesc cu nostalgie de timpurile când conacul era vizitat de turişti.

"În centrul parcului era iaz, era un foişor, erau foarte multe animale, foarte multe păsări. O menajerie întreagă", îşi aminteşte o doamnă.

"Ar trebui o finanţare pentru reînnoirea conacului. Cândva aici au fost lucruri frumoase. Clădirile sunt în stil vechi. Îmi plac foarte mult şi nu aş vrea ca toată frumuseţea asta să se dărâme", a menţionat o femeie.

Administraţia locală a obţinut, în cadrul unui proiect, peste 23 de milioane de lei care vor fi folosite la restaurarea conacului şi amenajarea parcului. Lucrările vor începe, însă, după adoptarea proiectului de lege de către Parlament.

"În primul rând, vom construi garduri şi drumul de acces, pe urmă trecem la construcţia Conacului. Timp de trei ani trebuie să primim nu doar turişti din Republica Moldova, ci şi de peste hotare", a declarat primarul satului Ţaul, Andronic Mitrica.

Academia de Ştiinţe şi Ministerul Mediului se va ocupa de îngrijirea arborilor, cei mai mulţi fiind de specie rară. Parcul Ţaul este cel mai mai mare din Moldova şi are o suprafaţă de 64 de hectare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu