Paradox: Avem un potenţial uriaş de producere a energiei electrice din surse proprii, însă preferăm să importăm (VIDEO)

Embed:

Deşi suntem dependenţi în proporţie de peste 80 la sută de curentul electric de import, avem un potenţialul uriaş de producere a energiei electrice din surse proprii, regenarabile, în special din vânt.

Potrivit experţilor, Moldova ar putea produce energie electrică eoliană suficientă nu doar pentru consumul intern, ci chiar și pentru export.

Cert este faptul că deocamdată nu prea există doritori de a câştiga bani din vântul moldovenesc, iar puţinii investitorii care au avut, totuși, curajul să aducă în ţară câteva turbine eoliene spun că ar putea să regrete această decizie. 

Vasile Scutari este unul dinte puţinii moldoveni care a înţeles că şi în Moldova se pot câştiga bani din vânt. În 2014, cu un împrumut de la bancă, bărbatul a cumpărat din Germania două turbine eoliene la mâna a doua. A avut nevoie de doi ani ca să obţină toate autorizaţiile necesare pentru a pornit instalaţiile.

Chiar şi aşa, Vasile Scutari nu prea are motive de bucurie. Recent, ANRE i-a stabilit un tarif de 87 de bani.

"Dacă merge aşa cum am fost tarifaţi nu ştiu cine mai investeşte. Cu 87 de bănuţi nu mai rămâne nimic numai să acoperi banca care este. - Adică toţi banii merg pentru plata creditului? - Da, da", a spus omul de afaceri, Vasile Scurtari. 

"Noi avem grijă ca să respetăm metodologia ANRE, iar ei în orice moment pot să meargă în instanţa de judecată să conteste, dar nu am avut contestări cu privire la tarif", a declarat directorul ANRE, Tudor Copaci. 

În prezent, Moldova sunt 14 turbine eoliene. Cele mai multe sunt în nordul ţării, în raionul Edineţ. Toate instalaţiile sunt la mâna a doua şi aparţin unor oameni de afaceri din ţara noastră. Marii investitori ocolesc Moldova, mai ales din cauza legilor imperfecte.

"Vă imaginaţi că sunteţi investitor, aţi investit 100 de milioane de euro, ANRE va dat un tarif, la anul veniţi la ANRE cu mâna întinsă şi cereţi un alt tarif, tarif pe anul respectiv. Vă imaginaţi asta la noi în Moldova. Nu a venit nimeni, nimeni", a spus profesorul de la UTM, Ion sobor. 

Potrivit prevederilor legale adoptate recent, statul va garanta procurarea energiei electrice eolinene timp de 15 ani la un preţ fix doar investitorilor care instalează echipamente noi. Aceştia vor fi selectaţi în baza unui concurs.

Reprezentanţii Ministerului Economiei spun că Moldova a devenit mai atractivă odată cu lansarea "Atlasului resurselor energetice eoliene al Republicii Moldova", un fel de hartă a vânturilor, disponibilă şi online.

Potenţialul eolian al Moldovei este enorm: de până la 11.000 de megawatti.

"Ce presupun aceste cifre? Sunt uriaşe pentru sistemul electro-energetic. Vorbim despre o acoperire de peste 10 ori a consumul de energie electrică la nivel naţional", a spus şeful de direcţie din cadrul Ministerului Economiei, Denis Tumuruc. 

Prevederile noii legi cu privire la promovarea utilizării energiei regenerabile urmează să intre în vigoare în 2018.

Anterior, Moldova şi-a asumat un angajament în faţa partenerilor de dezvolatre, ca până în 2020, 10% din consumul total de energie electrică să fie regenerabilă. În prezent, această cotă este de 1,5%.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu