Paradisul roșiilor la Cigârleni. O moldoveancă crește tomate pe gustul tuturor (FOTOREPORT)

Majoritatea moldovenilor ar putea numi maxim două feluri de roșii: cherry sau roșiile rose, care se găsesc în toate piețele și magazinele din țară. În satul Cigârleni, raionul Ialoveni, putem găsi o grădină experimentală, în care cresc circa 130 de varietăți de tomate, rezistente la provocările climatice. În spatele acestui ”laborator în aer liber” stă Mariana Șeremet, care are o singură prioritate, să testeze semințele și să vadă cum se adaptează acestea la noi în țară. 

În grădina din satul Cigârleni cresc cele mai diverse soiuri de roșii, de la roșia verde până la roșiile negre. Cele mai multe semințe care încolțesc în această grădină sunt donate sau cumpărate din alte țări. Multe dintre acestea sunt pe cale de dispariție, demne de Cartea Recordurilor.

”Semințele provin din foarte multe țări, începând cu Statele Unite, Franța, Belgia, Ucraina. Unele nu se adaptează, dar când alegem soiurile, care le primim sau le cumpărăm, căutăm să fie din țări cu clima asemănătoare ca a noastră sau chiar mai aridă. Astfel, cumva le dăm șanse mai multe să se adapteze, adică să corespundă locului nostru”, a declarat Marina Șeremet, fondatoarea ”Grădina Moldovei”, Cigârleni.

Femeia spune că pentru dezvoltarea varietăților de roșii, joacă un rol deosebit faptul că, acestea sunt crescute în câmp deschis. Totodată, aceasta spune că toate roșiile din grădina sa, nu sunt stropite, decât cu picăturile de ploaie.

”Aceste semințe sunt obișnuite. Răsadul a fost de la bun început călit. Deci, nu-l creștem în seră, în condiții sterile. Unica ce văd ele este ploaia cerească și în caz de o problemă și dacă reușesc, le fac ceai din urzică, care întărește imunitatea la tomate”, a spus Marina Șeremet, fondatoarea ”Grădina Moldovei”, Cigârleni.

Tomatele din categoria bicolore și albastre le putem găsi doar în grădina Marianei. Atât roșia, cât și frunzele și tulpinele plantei sunt acoperite cu puf gri. Soiul este adus tocmai din SUA, iar gustul acestora este unul exotic. La fel, pentru a nu permite polenizarea roșiilor și pentru a nu pierde specificul soiului, femeia astupă florile plantelor cu pânze.

”De aceea, noi recurgem la aceste perdele pentru a izola polonizarea aceasta încrucișată, fie prin pierdele, când sunt doar unu sau două fire, fie prin punguțe de genul acesta, care separă doar ceorchinul special dedicat pentru semințe”, a zis Marina Șeremet, fondatoarea ”Grădina Moldovei”, Cigârleni.

Gradina Marianei Șeremet, deseori este vizitată de curioșii care vor să vadă varietățile de tomate sau chiar să achiziționeze unele din ele.

”La moment, ce suntem acasă oricând primim oameni în vizită, excursii să le zicem așa. Să le explicăm cum noi funcționăm, care e ideia grădinei, metodele aceste ecologice. Respectiv, dacă sunt semințele care le interesează, au posibilitatea să le procure”, a spus Marina Șeremet, fondatoarea ”Grădina Moldovei”, Cigârleni. 

De trei ani de zile, Marianei Șeremet, crește diverse soiuri de roșii. În fiecare primăvară, aceasta organizează târguri de semințe, unde vizitatorii atât fac cunoștință cu grădina, cât și își pot achiziționa fie semințe, fie răsad.

Un pliculeț cu 25 de semințe ajunge să coste până la zece lei, iar dacă soiul de roșie este mai specific, costă 15 lei.

Lasă un comentariu