Parade, grătare şi mici. Cum a fost marcată Ziua internaţională a Muncii în ţările vecine

Embed:

Ziua Muncii este sărbătorită cu mult fast şi peste Prut. Românii au profitat de zilele libere şi au plecat la mare sau la munte. Înainte de a merge la frigărui, ruşii şi ucrainenii au participat la tradiţionala paradă de 1 Mai şi au mărşăluit, la fel ca pe vremuri, cu steaguri şi baloane în mâini. 

În Rusia, evenimentele au început încă de la ora zece dimineaţa în toate oraşele. În Piaţa Roşie din Moscova s-au adunat peste o sută de mii de oameni de toate profesiile. Fiecare grup a încercat să iasă în evidenţă. Unii au venit înarmaţi cu instrumente uriaşe sau umbrele în culorile steagului Rusiei.

Şi românii au petrecut ca la carte. Doar că ei nu au mai ieşit la paradă, ci au mers la mare. Potrivit estimărilor, zeci de mii de turişti au ajuns deja pe litoral. Cu toate acestea, puţini au avut curajul de a intra în apa rece. Alții au mers la staţiunile în care se odihneau şi pe timpul comuniştilor.

Alții s-au odihnit în sânul familiei la pădure, unde au profitat de vremea frumoasă și au copt, în mod tradițional, mici.

Şi ucrainenii au ieşit la paradă, în amintirea vremurilor comuniste.

Totuşi, acolo atmosfera este destul de încordată. În centrul Kievului au fost dislocaţi 200 de poliţişti care asigură ordinea. Iar în regiunea Viniţa, 20 de tineri mascaţi i-au atacat pe participanţii la paradă şi au încercat să le ia steagurilor. Ei au fost reţinuţi de poliţişti.

În acelaşi timp, muncitorii din mai multe țări asiatice, printre care Cambodgia, Filipine și Hong Kong, s-au folosit de prilej pentru a cere condiții decente de muncă.

Ziua de 1 mai a fost oficializată în 1887 de Congresul Internaţionalei a II-a de la Paris, după o grevă a muncitorilor din oraşul american Chicago, marcată de violenţe. În prezent, sărbătoarea este marcată oficial în peste 80 de ţări.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu