Parada de la Tiraspol, motiv de tensiuni. Însărcinatul cu afaceri al Rusiei, chemat la MAEIE

Embed:

Autorităţile de la Chişinău îşi exprimă îngrijorarea că militarii ruşi, dislocaţi în stânga Nistrului, vor participa la parada de 9 mai din Tiraspol. Însărcinatul cu afaceri temporar al Rusiei în Moldova, Elena Kopnina, a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe pentru a oferi explicaţii. 

Părţii ruse i s-a sugerat să se abţină de la astfel de acţiuni şi i s-a amintit că trupele ruse din regiune s-au angajat să respecte principiul neutralității în raporturile dintre cele două maluri.

Chişinăul şi-a mai arătat nemulţumirea faţă de decizia Tiraspolului de a folosi în regiune drapelul Rusiei, alături de cel al autorităţilor separatiste. De asemenea, a fost contestată şi declararea zilei de 12 iunie drept zi a Rusiei în stânga Nistrului.

Potrivit autorităţilor constituţionale, asemenea acţiuni pot afecta direct relaţiile moldo-ruse şi subminează procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Anul trecut, Moscova a sfidat Chişinăul, după ce militari ruşi au participat la parada din Tiraspol. Guvernul de la Chişinău a condamnat manifestarea.

Marţi, Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care a stabilit că prezenţa militarilor ruşi în regiunea transnistreană este o încălcare a Legii Supreme. În documentul Înaltei Curţi se mai spune că trupele ruseşti sunt de ocupaţie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu