PAPA FRANCISC, LA IAŞI. A salutat mulţimea în limba română şi a recitat versuri din Eminescu

Embed:

De dimineaţă era doar puţin înnourat, spre amiază, în Iaşi, a început o ploaie puternică însoţită de grindină. Bucăţile de gheaţă au sărit pe umbrelele credincioşilor care au continuat să aştepte sub cerul liber venirea Sfântului Părinte.Primăria din Iaşi le-a oferit oamenilor peste 30 de mii de pelerine care să-i apare de ploaie. Ca şi la Șumuleu Ciuc, cu puţin timp înainte de sosirea lui Papa la destinaţie, precipitaţiile au încetat, iar cerul s-a înseninat. De la aeroport şi până în centrul Iaşului, Sfântul Părinte a mers cu un automobil închis, iar pe tot parcursul drumului a salutat oamenii. Dacă la început erau cu umbrele, la sosirea lui Papa, cei aproape 150 de mii de credincioşi au fost doar cu zâmbete pe faţă.

 

Suveranul Pontif a intrat în Catedrala Episcopiei în aplauzele credincioşilor. Acolo l-au aşteptat în jur de o mie de credincioşi, 800 dintre care erau bătrâni şi bolnavi. Papa i-a ţinut pe oameni de mână, i-a sărutat şi i-a mângâiat. Pentru a fi mai aproape de ei, Suveranul Pontif a scos bariera şi a mers printre rânduri. A urmat apoi un moment de rugăciune la Sfânta Fecioară Maria. Papa a cerut creştinilor să se roage pentru el.După vizita la Catedrală a venit momentul mult aşteptat pentru cei aproape 150 de mii de credincioşi adunaţi în Iaşi. Suveranul Pontif a mers printre mulţime cu papamobilul ca să-i salute. Deşi a avut un traseu prestabilit, Sfântul Părinte a ales să-l lungească şi să se plimbe mai mult printre oameni. În tot acest timp, creştinii au scandat "Vivat Papa", ceea ce în traducere din italiană înseamnă "Trăiască Papa".

"Vivat Papa! Papa Francisc, bine ai venit la Iaşi!"Papa a urcat apoi pe o scenă de pe care a rostit câteva rugăciuni şi a declarat că este fericit să ştie că la Iaşi au venit oameni, inclusiv din ţara noastră.

"Mă bucur să ştiu că în această piață se află chipul familiei lui Dumnezeu care-i îmbrățisează pe copii, pe tineri, pe soți, persoanele consacrate, pe bătrânii români din diferite regiuni şi de diferite tradiții, precum şi cei veniți din Moldova de dincolo de Prut", a spus capul Bisericii Catolice, Papa Francisc.


În timpul discursului său, Papa Francisc a recitat un vers din poezia lui Mihai Eminescu "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie". Este vorba despre versul "Fiii tăi trăiască numai în frăţie Ca a nopţii stele", făcând din nou îndemn la unitate. Sfântul Părinte nu este singurul papă care a recitat o poezie de-a poetului Mihai Eminescu. În 1999, înainte de a veni în România, şi Papa Ioan Paul al II-lea a recitat, în limba română, în Piaţa Sfântului Petru din Roma, poezia "Rugăciunea către Maica Domnului". 

La evenimentul istoric din Iaşi au participat oficiali din Moldova. Printre ei, premierul Pavel Filip şi Ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi.

Papa Francisc îşi continuă Vizita Apostolică în România. În această dimineaţă, Suveranul Pontif a fost la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu Ciuc, locul celui mai mare pelerinaj din Europa Centrală și de Est. Sfântul Părinte şi-a făcut apariţia prin mulţime cu papamobilul de model Dacia Duster. 

 

Duminică, Suveranul Pontif va merge la Câmpia Libertăţii de la Blaj, unde va tine o liturghie şi-i va beatifica pe șapte episcopi greco-catolici martiri. Înalţii prelați au fost ucişi în închisorile comuniste din România, între 1950 şi 1970, pentru că au refuzat să treacă Biserica Română Unită a greco-catolicilor la cea Ortodoxă.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu