PAPA, AJUNS PE PĂMÂNT ROMÂNESC. Suveranul Pontif a fost întâmpinat de Klaus Iohannis

Embed:

Papa Francisc a păşit pe pământ românesc. Suveranul Pontif a aterizat azi dimineaţă pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, unde a fost întâmpinat de sute de creştini, preoţi catolici, precum şi de preşedintele Klaus Iohannis şi soţia acestuia.

"Este o mare plăcere să vă salutăm pe pământ românesc. Suntem onorați şi fericiţi să vă vedem aici, în ţara noastră."

Papa Francisc a fost întâmpinat cu un buchet de flori în culorile Vaticanului, creat special pentru Sanctitatea Sa de către o artistă din Olanda. Trandafirii albi simbolizează sinceritatea şi armonia, iar cei galbeni înseamnă prietenie şi bucurie. De la scările avionului şi până la intrarea în aeroport, suveranul a mers pe un covor roşu, la capătul căruia a fost instalat un panou cu mesajul "Bun venit în România, Papa Francisc!". Oamenii s-au adunat dis-de-dimineaţă cu drapelele României şi ale Vaticanului pentru a-l vedea pe oaspete cât mai de aproape. Ei au strigat "Bine aţi venit" şi "Viva Papa", care ce se traduce ca "Trăiască Papa".

"Este o zi plină de bucurie şi de emoţie."

"Aștept şi eu vizita Sfântului Părinte în România, cu aceeaşi emoţie şi bucurie şi… să-l vedem cât mai aproape."

De la aeroport, Suveranul a plecat împreună cu Iohannis la Palatul Cotroceni. Drumul până acolo a fost extrem de securizat, iar cei aflaţi în trafic au ieşit din maşini ca să imortalizeze acest moment istoric. Ajuns la Cotroceni, Papa a fost primit cu onoruri militare. Când a trebuit să salute Garda de Onoare, Klaus Iohannis i-a şoptit suveranului ce trebuie să zică.

"Bună ziua."

După ceremonia de bun venit, liderul statului român şi Papa s-au retras în Palat pentru convorbiri bilaterale.

"Sanctitatea Voastră, bine aţi venit în casa noastră."

Ulterior, cei doi oficiali au ţinut discursuri în faţa a aproximativ 400 de invitaţi. Primul care a luat cuvântul a fost preşedintele României, care a vorbit despre discriminările din Europa.

"Într-o lume marcată de fenomene complexe, Europa are nevoie astăzi poate mai mult decât oricând de modele de conviețuire paşnică, de modele de dialog între majoritate şi minorităţi", a spus KLAUS IOHANNIS, preşedintele României.

Papa Francisc s-a declarat bucuros că se află în România la 20 de ani de la vizita predecesorului său, Ioan Paul al II-lea, şi în perioada în care ţara asigură preşedinţia Consiliului European. Suveranul Pontif a lăudat progresele României privind democraţia şi oferirea libertăților religioase, după căderea regimului comunist.

"Dorindu-i României prosperitate și pace, invoc asupra dumneavoastră, asupra familiei dumneavoastră, asupra tuturor celor prezenți și asupra tuturor locuitorilor acestei țări, belșugul binecuvântărilor divine. Dumnezeu să binecuvânteze România", a spus Papa Francisc.

Cu ocazia vizitei în România, Klaus Iohannis i-a oferit Papei Francisc o mulţime de daruri simbolice. Printre acestea sunt o minge și un tricou cu autograful lui Gheorghe Hagi, vâsla cvadruplului campion olimpic Ivan Patzaichin [PAŢAICHIN], CD-uri cu lucrări din opera lui George Enescu, vinuri românești, covoare şi ouă încondeiate. A ţinut să-l surprindă de Suveranul Pontif şi premierul Viorica Dăncilă.

" - Aici, Sanctitatea Voastră, aveţi un ceas făcut manual, care are în componență o rocă din Argentina, o altă rocă vulcanică de la Etna și pământ românesc.
- Mulţumesc, doamnă!"

În schimb, Papa i-a dăruit premierului român o medalie şi câteva cărţi. După întâlnirile cu oficialii, Suveranul Pontif a fost aşteptat de Părintele Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române la Palatul Patriarhiei. Împreună s-au plimbat pe holurile instituţiei. Patriarhul Daniel i-a explicat Suveranului Pontif semnificaţia icoanelor din interior. Tot la Palatul Patriarhiei, Papa s-a întâlnit şi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe.

"Predecesorii noştri ne cheamă să promovăm şi să apărăm credinţa lui Hristos, într-o Europă foarte secularizată pentru a transmite tinerei generaţii credinţa, iubirea milostivă a lui Iisus Hristos pentru lume", a spus şeful Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel.

Cu ocazia acestei vizite a Papei, Banca Naţională Română a pus în circulație un milion de monede de 50 de bani cu chipul Suveranului Pontif.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu