Panourile fotovoltaice ar putea fi îmbunătăţite pentru a genera energie şi pe timp de noapte

Cercetători din întreaga lume lucrează la îmbunătăţirea eficienţei panourilor solare, care în prezent captează doar o parte din totalul energiei primite de la solare. Chiar şi panourile solare de înaltă eficienţă sunt dezavantajate în comparaţie cu alte surse de energie neregenerabilă, deoarece nu pot genera electricitate decât noaptea.

Panourile anti-solare descrise de experţii Universităţii din California ar putea umple acest gol integrând şi un sistem pentru generarea de energie pe timp de noapte, care în mod paradoxal le-ar putea îmbunătăţi eficienţa şi pe timp de zi, scrie go4it.ro.

Panourile solare funcţionează absorbind lumina solară, însă doar o mică parte din aceasta este convertită efectiv în electricitate, restul fiind în căldură reziduală care încinge suprafaţa celulelor fotovoltaice, reducându-le eficienţa. Soluţia propusă de cercetători este captarea căldurii solare, înmagazinarea folosind rezervoare cu lichid termoizolate, urmată de radierea prin aceleaşi panouri pe timpul nopţii.

Electricitatea este generată prin efect termoelectric, eliminând sub formă de radiaţie infraroşie căldura acumulată pe timpul zilei.

loading...

Lasă un comentariu