Panouri solare și sistem de încălzire geotermal. Grădinița care consumă cu 80% mai puțină energie

Embed:

Peste 100 de copii din Călăraşi vor merge la o grădiniţă care va consuma energie cât un apartament. Instituţia, care va fi construită după modelul de casă pasivă, va corespunde celor mai înalte standarde de eficienţă energetică.

Premierul Pavel Filip a fost astăzi pe şantier pentru a se convinge că lucrările merg ca pe roate. 

Instituția va fi izolată termic eficient, va fi dotată cu panouri solare și va avea un sistem de încălzire geotermal. Datorită consumului redus de energie, costurile anuale pentru întreținerea grădiniței vor fi de numai 22.000 de lei, cu 80% mai puțin decât pentru o clădire obişnuită.

"Vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii în ceea ce ține de pompe geotermale, geamuri și termopan de cea mai înaltă performanță energetică, vorbim despre amplasarea corectă a clădirii pentru captarea maximală a căldurii și luminii solare", a declarat directorul Fondului de Investiții Sociale, Mircea Eșanu. 

Părinții sunt foarte fericiţi că micuţii lor vor merge la o grădiniţă modernă:

"Sigur că sunt bucuroasă. O să-mi dau copiii la grădiniță. Fiul va merge anul acesta la grădinița asta nouă." 

"Pentru copii e foarte bine. Sunt două grădinițe, una acum e în reparație, în alta copii sunt foarte mulți, educatori tot sunt puțini. "

Costul proiectului este de aproximativ un milion de euro, bani acordaţi de Banca Germană de Investiţii. Primăria oraşului Călăraşi contribuie financiar cu 600.000 de lei, adică 15 la sută din suma totală. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu