PANICĂ la Valea Morilor! Un pescar a căzut sub gheață. Salvatorii au intervenit în forță (FOTOREPORT)

Embed:

Un pescar a căzut sub gheaţă, după ce a încercat să îl salveze pe un coleg de al lui, care se afla în dificultate. Din fericire, este scenariul unei demonstraţii date de reprezentanţii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI.

Specialiştii avertizează - în caz de astfel de accidente, fiecare secundă contează, iar şapte minute petrecute în apa rece ca gheaţa pot fi fatale.

Totul s-a întâmplat pe lacul din Valea Morilor.

Specialiştii spun că oamenii pot să sară în ajutor victimelor doar dacă sunt pregătiţi. În caz contrar, ei trebuie să caute ajutor.

"Deplasarea până la persoana prăbuşită se face târâş pe coate, până la o distanţă nu mai mare d epatru metri. Drept mijloace alternative de salvare pot să servească fularul, cureaua, inclusiv şi sania", a declarat reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Eugeniu Țîcu.

Oamenii au fost salvat în patru minute. Specialiştii spun, însă, că şi în acest timp victimele pot suferi un stop cardiac respirator.

"Pupilele sunt dilatate şi nu reacţionează la lumină, pulsul lipseşte, respiraţia lipseşte", a spus medicul la Serviciul de Salvare pe Apă, Ion Roman.

În primele secunde după ce a fost scoasă din apă, victima trebuie dezbrăcată de hainele ude şi învelită cu o pătură. După asta, trebuie întreprinse acţiunile de resuscitare.

Specialiştii antenţionează că stratul subţire de gheaţă format pe lacuri, râurile şi bazinele de acumulare din ţară este foarte periculos. Salvamarii, care au jucat rolul victimelor spun că, deşi au pregătirea necesară, experienţa nu a fost deloc uşoară.

În pofida avertizărilor, mai sunt oameni care se aventurează pe gheaţă. Bărbatul din imagini spune că pescuitul la copcă este o pasiune a sa.

Specialiştii spun că pescarii care se aventurează trebuie neapărat să aibă la ei o funie, iar copcile trebuie făcute la distanţă una de alta.

"Mai avem dalta, care este de folos nu doar pentru a face copca. Ea mai poate fi folosită pentru a scoate pe cineva din apă, deci o întinzi, pentru a ajuta sau, în cazul în care tu te prăvăleşti, te spijini de marginea gheţei", a spus scafandrierul Sergiu Ungureanu.

Până la sfârşitul lunii, meteorologii au emis cod galben de gheaţă subţire.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu