Pană masivă de curent electric în Venezuela. Autorităţile dau vina pe un atac electromagnetic

Cel puţin 14 state din Venezuela, dar şi capitala ţării, Caracas, sunt afectate începând de luni de o pană masivă de curent electric, aceasta fiind cea mai mare întrerupere a alimentării cu energie electrică din luna martie până în prezent, informează Reuters, citează mediafax.ro.

Ţara sud-americană a fost afectată de o serie de pene masive de curent în luna martie, cea mai gravă astfel de criză din ultimele decenii. Milioane de persoane au fost afectate de respectivele pene, care au dus şi la întreruperea alimentării cu apă şi prăbuşirea reţelelor de telecomunicaţii.

Penele repetate de curent din martie au dus la agravarea crizei economice în care se află ţara. La acea vreme, preşedintele Nicolas Maduro a declarat că problemele cu alimentarea cu energie electrică au fost provocate de un sabotaj planificat de către Statele Unite, însă nu a prezentat dovezi în acest sens.

Potrivit specialiştilor, sistemul de distribuţie a energiei electrice din Venezuela este puternic afectat de lipsa investiţiilor şi a lucrărilor de întreţinere.

 "Pana de luni a fost cauzată de un atac electromagnetic, însă nu a oferit dovezi în acest sens. El a adăugat că autorităţile lucrează pentru a remedia situaţia", a precizat Jorge Rodriguez, ministrul Informaţiilor.

Potrivit Reuters, alimentarea cu energie electrică a fost reluată pentru doar zece minute în statul Bolivar, din regiunea sud-estică a ţării, unde se află şi hidrocentrala Guri, care produce cea mai mare parte a energiei electrice din Venezuela. Energia electrică în acest stat a fost, însă, întreruptă din nou.

Venezuela, ţara cu cele mai mari resurse de petrol din lume, se confruntă în ultimii ani cu o criză economică ce a dus la hiperinflaţie şi la o lipsă acută de alimente şi medicamente. Din cauza situaţiei precare a economiei naţionale, patru milioane de venezueleni au părăsit ţara în ultimii ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu