Până la finele lunii, Guvernul îşi propune să realizeze toate angajamentele luate faţă de FMI

Până la finele lunii septembrie, Guvernul îşi propune să realizeze toate măsurile şi angajamentele luate faţă de Fondul Monetar Internaţional, astfel încât să fie examinată în luna octombrie programul de finanţare dintre Republica Moldova şi FMI la şedinţa Executivului. Declaraţiile au fost făcute de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului.

"Vin cu un apel către toţi cei care sunt implicaţi în realizarea acestor precondiţii să nu ne relaxăm pentru că nu avem prea mult timp la dispoziţie. Vom încerca să avem o legătură permanentă cu parlamentarii, astfel încât toate acele documente necesare să fie aprobate la timp de Parlament şi desigur publicate", a declarat premierul. 

În luna septembrie sunt preconizate vizite şi întrevederi foarte importante pentru Republica Moldova.

"Vom participa la Summitul statelor CSI, dar şi la Adunarea Generală Anuală a ONU, unde vom avea ocazia unde să discutăm mai multe subiecte importante pentru noi. Totodată în data de 26 septembrie, Republica Moldova va fi vizitată de Comisarul European pentru Politică de Vicinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, împreună cu care vom discuta despre agenda de asociere şi despre unde suntem în acest sistem de coordonate în relaţia cu Uniunea Europeană şi stadiul de implementare de asociere", a precizat Pavel Filip. 

Şeful Executivului a cerut Cancelariei de Stat să pregătească un raport pentru Guvern, pentru a vedea cum a fost administraţi banii din fondurile europene, înaintea intravederei cu Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău. Pavel Filip a precizat că doreşte să încurajeze asistența externă pentru Republica Moldova, prin respectarea angajamentelor luate faţă organizaţiile internaţionale şi a declarat că nu va tolera abateri precum cele semnalate în perioada 2007-2015, comise de guvernele precedente.

"Nu mai vreau să trag cu obrazul pentru alţii, pentru că deja acest Guvernul a fost în situaţia să repună în conturile trezoriale nişte sume de bani care au fost utilizate de guvernele precedente în alte scopuri. Vom investiga tot ce ţine de acest caz în interiorul Ministerului de Finanţe pentru a vedea de ce s-a permis acest lucru. Cel puţin mi-aş dori să nu se mai întâmple. De fapt am intreprins măsurile necesare pentru a înăspri pedepsele pentru infracţiunele cu fondurile europene. Dar chem la responsabilitate. Dar este important să continuăm calea pe care mergem de la începutul anului şi am demonstrat că ne ţinem de cuvânt. Am realizat foaia de parcurs. Ne rămâne să ne indeplinim toate celelalte angajamente pentru a primi finanaţarea din partea Uniunii Europene, Bancii Mondiale sau FMI", a încheiat prim-ministrul Pavel Filip. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu