Până la 200 de milioane de porci vor fi sacrificaţi sau vor muri de PPA în China

Un număr cuprins între 150 şi 200 de milioane de porci ar putea fi sacrificaţi sau vor muri din cauza infestării cu pesta porcină africană, pe măsură ce maladia se extinde în China, estimează analiştii de la Rabobank, acestea fiind cele mai sumbre prognoze făcute până acum care subliniază gravitatea epidemiei cu care se confruntă cel mai mare producător mondial de carne de porc, scrie agerpres.ro.

O asemenea cifră ar reprezenta o parte importantă din populaţia de porci a Chinei, care potrivit Rabobank se situa la 360 milioane de capete la finele anului trecut, şi vine într-un moment în care mulţi reprezentanţi ai sectorului susţin că răspândirea pestei porcine africane este mai gravă decât recunosc autorităţile.

Într-un comunicat publicat joi seară, Rabobank susţine că epidemia de pestă porcină africană va duce la scăderea cu 30% a producţiei de carne de porc a Chinei în 2019 comparativ cu 2018, ceea ce va stimula importurile de carne şi va reduce cererea pentru nutreţuri produse din materii prime precum soia boabe.

"Este o situaţie fără precedent şi sunt multe aspecte ale situaţiei care nu sunt înţelese încă în totalitate", a declarat Justin Sherrard, analist la Rabobank.

Conform celor mai recente prognoze ale băncii, producţia de carne de porc a Chinei ar urma să coboare până la aproximativ 38 milioane tone în 2019, de la 54 milioane tone anul trecut. Aceasta ar reprezenta cea mai mică producţie de carne de porc a Chinei din ultimii 20 de ani, cu repercusiuni la nivel global. Un astfel de declin ar fi cu 30% mai mare decât producţia anuală a SUA şi echivalent cu producţia anuală de carne de porc a Europei, susţine Rabobank.

În schimb, Departamentul american al Agriculturii se aşteaptă la un declin mai mic, de aproximativ 10%, al producţiei de carne de porc a Chinei în acest an.

Scăderea producţiei interne va obliga China să îşi majoreze importurile de carne de porc cu 1,5 milioane de tone până la aproximativ patru milioane de tone, ceea ce înseamnă că va atrage toate livrările disponibile pe piaţa globală, susţine Justin Sherrard. În plus, vor fi majorate şi producţia internă precum şi importurile de alte proteine animale precum carnea de pui, vită, oaie şi peşte, adaugă Sherrard.

China, ţară care produce jumătate din carnea de porc consumată la nivel mondial, a anunţat recent că a sacrificat 1,01 milioane porci pentru a ţine sub control pesta porcină africană. În perioada care a trecut din luna august 2018 şi până în prezent autorităţile de la Beijing au raportat 124 de focare de pestă porcină africană iar virusul a atins fiecare provincie, exceptând insula Hainan, şi continuă să se răspândească.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu