Pagube ENORME, în urma ploilor torenţiale. Vântul puternic a smuls acoperişul unui gimaziu

Embed:

Meteorologii au emis şi pentru astăzi cod galben de ploi. Avertizarea va fi valabilă până la ora 21.00. De asemenea, de duminică până în 1 august este anunţată caniculă. În orele amiezii, temperaturile vor varia între 33 şi 35 de grade.

Ploile torenţiale din ultimele două zile au provocat mai multe pagube în nordul şi centrul ţării. În satul Coșcodeni, raionul Sângerei, precipitaţiile au distrus mai multe porțiuni de drum, iar în Nimereuca, raionul Soroca, ploaia a făcut prăpăd pe 200 de hectare de culturi agricole.

Gheorghe Ivanco spune că mai multe lanuri cu porumb şi floarea soarelui cu suprafaţă de zece hectare i-au fost afectate de grindina şi vântul puternic. 

"Un sac de porumb e 90 de dolari, un sac de floarea soarelui e 150 de euro. Pagube mari. În jur la 5-6 mii TĂIAT la hectar", a spus Gheorghe Ivanco, proprietar.

Primarul din Nimereuca va cere ajutor din partea autorităţilor centrale pentru fermierii care au suferit pagube. 

"Este o pierdere mare dat fiind faptul că fiecare cotaş îşi lucrează particular cota sa de teren agricol, cam fiecare o suferit, în jur la 200 de familii vor suferi în urma ploilor ce ne-au adus necazul dat", a afirmat primarul comunei Nimereuca.

Furtuna puternică a provocat pagube şi gimnaziului "Grigore Vieru" din Orhei. 250 de metri pătraţi de ţiglă metalică de la pasarela reparată acum patru ani au fost luate de vânt. Pentru ca ploile să nu afecteze şi interiorul şcolii, muncitorii au pornit deja lucrările.

"Firma care l-a construit anterior, s-a obligat în decurs de 4-5 zile să-l restabilească. Lucrările au demarat instantaneu. Ulterior vedem a cui este vina, asta se va face pe urmă. Principalul că va fi restabilit", a spus Iurie Siloci, vicepreşedintele raionului Orhei.

Lucrările de reparaţie vor fi făcute din contul firmei care a instalat acoperişul. Potrivit IGSU, comisiile pentru situaţii excepţionale s-au deplasat în zonele afectate de intemperie pentru a evalua pagubele.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu