PAGUBE de peste 300.000 de lei în urma ploilor: Culturi agricole distruse, drumuri avariate şi poduri gata să se surpe

Embed:

Ploile puternice de săptămâna trecută au făcut prăpăd în mai multe sate din raionul Cantemir. Puhoaiele au spălat zeci de hectare de culturi agricole şi a avariat drumurile, iar câteva poduri stau să se surpe. Pierderile financiare au fost estimate la peste 300 de mii de lei. Precipitaţiile puternice au afectat cel mai mult agricultorii din satul Cârpeşti.

Valeriu Bejenaru a semănat rapiţă pe 73 de hectare, iar în urma ploilor pe 60 de hectare solul proaspăt însămânţat a fost spălat sau înnămolit. Pagubele se ridică la 140 de mii de lei.

"Aşa spălătură de sămânţă, de câmp e pentru prima dată. Tot masivul trebuia să fie verde ca un covor. E spălat tot până la 100 de procente. Un sac de seminţe de rapiţă costă 240 de dolari. Cu cât trebuie să vindem noi rapiţa ca să ne scoatem banii?", a menţionat Valeriu Bejenaru, agricultor.

Şi lanurile de floarea-soarelui din localitate au fost distruse în urma ploilor.

"Ce ţine de floarea-soarelui, am estimat la trei hectare după suprafaţă. Ca pagubă, în total, în jur de 40 de mii de lei", a preciyat Vladimir Berlinchi, specialist al Direcţiei agricultură din raionul Cantemir.  

În satul Câşla au fost deterioraţi peste 70 de metri pe un drum local.

Totodată, un pod care leagă două sectoare ale satului Coştangalia a fost distrus complet. Potrivit primarului, construcţia trebuie demolată şi reamenajată. În caz contrar, copii nu vor putea ajunge la şcoală sau la grădiniţă.

"Avem foarte mulţi elevi care învaţă la şcoală. Unicul drum de pietriş, variantă albă şi pod care pot să se deplaseze fără să înoate prin noroi. Avem nevoie de o sumă foarte mare de bani pentru că el trebuie demolat", a declarat Tudor Hantea, primarul satului Coştangalia.

"La drum s-a făcut calcule de 60 de mii de lei. La acest pod din satul Coştangalia s-a făcut un calcul de 45 de mii, cu toate că necesită puţin mai mult", a spus Nicolae Butuc, specialist la Consiliul raional Cantemir.

Ploile cu grindină au afectat localităţi din raionul Cantemir şi în luna august. Atunci, au fost distruse 17 hectare de viţă-de-vie din satul Ţărăncuţa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu