Pagube de milioane de lei la Căuşeni. Culturi agricole distruse, acoperişuri smulse şi geamuri sparte de grindină

Embed:

Sărăcia ne-a făcut şi mai săraci. Lipsa rachetelor antigrindină, dar şi lipsa de promptitudine a meteorlogilor a produs pagube de milioane de lei în mai multe zone din ţară. La Căuşeni, furtunile din ultimele zile au lăsat în urmă un tablou sumbru - mii de hectare de culturi agricole au fost distruse, acoperişurile caselor au fost smulse de vântul puternic şi geamurile au fost sparte de grindină.

În total, aici au fost distruse în jur de 12 mii de hectare de culturi agricole, iar pagubele au fost estimate la peste 65 de milioane de lei. Fermierii spun că în loc să cultive patru tone pe hectar, în acest an roada va fi de 10 ori mai mică - în jur de 400 de kg.

Premierul Iurie Leancă a efectuat o vizită în satele Ursoaia şi Tănătari, din raionul Căuşeni. Leancă susţine că principala cauză din care au fost afectate culturile este lipsa punctelor de lansare a rachetelor antigrindină în regiune. Premierul a promis că în scurt timp vor fi cumpărate rachete antigrindină. De asemenea, a mai promis că ţăranii, care au suferit pierderi vor primi ajutor financiar de la stat. Oamenii, însă,  n-au mai aşteptat ajutoarele de la stat. Şi-au reparat singuri casele distruse de ape.

Ploile din ultimele zile au făcut ravagii şi în raioanele Ştefan Vodă, Edineţ, Râşcani, Soroca, Sângerei, Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi, unde puhoaiele au distrus culturile agricole în proporţie de 40 la sută.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu