Pădurile sunt furate la greu în Moldova! Numărul defrișărilor ilegale S-A TRIPLAT

Embed:

Pădurile sunt furate la greu în Moldova. Sute de copaci sunt tăiaţi ilegal, iar prejudiciile aduse statului sunt de milioane. Numărul defrişărilor ilegale a fost de trei ori mai mare în 2015 faţă de anul precedent.

Prejudiciul adus statului în urma defrişărilor ilegale a fost evaluat de Agenţia Moldsilva la aproape un milion de lei.

O echipă a Publika TV i-a filmat, cu o cameră ascunsă, pe comercianţii de lemne, care vând pe marginea drumului, pe strada Calea Basarabiei din Capitală.

În încercarea de a cumpăra lemne, reporterii noştri au aflat că unii comercianți nu au actele necesare pentru a vinde marfa.

Pentru a preveni şi combate tăierea pădurilor, Ministerul Mediului intenţionează să înăsprească legea şi să reorganizeze gospodările silvice.

"Nu suntem departe de a aplica acţiuni foarte hotărâte pentru a stăvili aceste lucruri. În primul rând interzicerea exportului de lemn brut din Republica Moldova. Interzicerea tărierilor rase în pădurile fundamentale din Republica Moldova şi redimensionarea instituţională prin crearea unei singure entităţi silvice în Republica Moldova cu mai multe filiale", a declarat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

În 2015, au fost întocmite 581 de procese verbale pentru tăieri ilicite.

De asemenea, 23 de pădurari au fost eliberați din funcție, iar alți 304 au fost sancționați disciplinar. În ţara noastră, zonele împădurite constituie aproximativ 375 de mii de hectare, adică 12 la sută din suprafaţa Moldovei.

În Europa, acest indicator este de cel puţin două ori mai mare, iar la nivel global ajunge la 31 la sută.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu