Păduri defrișate ilegal în Moldova. Ministerul Mediului anunță măsuri DRASTICE

Embed:

Sancțiunile pentru tăierea ilegală a pădurilor ar putea creşte de cinci ori. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Mediului. Cei care vor defrişa pădurile, fără autorizaţie, vor fi amendaţi cu până la 10.000 de lei. Iar vehiculele cu care vor transporta ilegal lemnul va fi confiscat.

Potrivit ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, amenzile aplicate în prezent nu-i opresc pe hoții de lemne.  

"După ce am interzis arenda forestieră şi exportul de lemn brut din Republica Moldova o altă acţiune importantă sunt creşterea amenzilor pentru transportarea masei lemnoase în mod ilegal. Eu sunt absolut sigur că după primele zece maşini care vor fi confiscate în Republica Moldova acest fenomen sa va potoli", a spus ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Unul dintre cele mai recente cazuri de tăiere ilegală de copaci a avut loc în fâșia forestieră din satul Bobeica, din raionul Hânceşti. Acolo s-au defrișat peste trei hectare de pădure.

"Am primit un semnal că se transportă masă lemnoasă în satul Ruseştii Noi. În urma cercetărilor primare s-a stabilit că masa lemnoasă transportată în Ruseştii Noi a fost adusă inclusiv de la parcela unde ne aflăm", a spus şeful inspecţiei ecologice din Hânceşti, Albert Darie.
 
Pădurarii susţin că înăsprirea sancţiunilor îi va ține pe hoți departe de pădure.

"Credem că va fi un rezultat mai bun, dar unitatea de transport astăzi la ţăran este căruţa, sunt multe căruţe. Când e o maşină poate noaptea îl mai auzi, se aude maşina, dar când e un transport cu căruţă e mai complicat", a menționat pădurarul Tudor Luchian.

Datele Agenţiei Moldsilva arată că numărul defrișărilor fără autorizație a fost în 2015 de trei ori mai mare decât în 2014.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu