Pacificatorul Rogozin: Federaţia Rusă nu va permite repetarea scenariului din Ucraina la graniţa cu regiunea transnistreană

Embed:

Rusia nu va permite ca scenariul din Ucraina să se repete în regiunea transnistreană. Avertizarea a venit din partea vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Oficialul mai atenţionează că forţa şi răbdarea Moscovei nu trebuie puse la încercare. 

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a menţionat că în regiunea transnistreană locuiesc cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi, în caz de necesitate, Moscova îi va proteja.  Rogozin a făcut aceste declaraţii în cadrul unei întrevederi cu Evgheni Şevciuk şi Nina Ştanski, la Moscova.

Cei trei au participat la deschiderea unei expoziţii intitulate "Regiunea transnistreană - tărâm rusesc". În acelaşi timp, politologul american, preşedintele Centrului de Analize Strategice Stratfor, George Friedman, aflat în vizită la Chişinău, a declarat că Rusia este un stat slab şi înspăimântat, de care ai face bine să te fereşti.

''De ce Rusia întreprinde astfel de paşi? Pentru că Rusia are încredere în Transnistria şi în felul acesta arată că nu va pleca niciodată din regiune. Nu trebuie să vă băgaţi în Transnistria, nu isterizaţi la frontiere şi nu tensionaţi situaţia în regiune'', a spus Rogozin.

Politologul american George Friedman recomandă evitarea Rusiei.

"Trebuie să ne reamintim că Rusia este slabă. Nu cred că va supraviețui. Acestea sunt estimările mele pentru următorii 10-15 ani. Nimic nu este mai problematic și mai înfricoșător decât o Rusie mică și înspăimântată, motiv pentru care nu este nevoie să ne angajăm într-o luptă cu ei", a declarat politologul american George Friedman.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a vizitat, în acest an, regiunea transnistreană de două ori. Liderii de la Tiraspol au întâlniri frecvente cu oficialii Kremlinului.

Nu este pentru prima dată când Dmitri Rogozin face astfel de declaraţii. Anul trecut, în cadrul unei vizite oficiale, Rogozin a sugerat că Moldova ar putea rămâne fără gaze ruseşti, dacă va semna Acordul de Asociere la Vilnius. "Nu uitaţi că vine iarna. Sper că nu veţi îngheţa", avertiza atunci vicepremierul rus. Reprezentantul Kremlinului susţinea chiar că am putea pierde partea de est, dacă semnăm acest document.

În plus, oficialul rus a încercat să ne convingă că Moldova nu va fi altceva decât un servitor în anticamera Uniunii Europene.

Potrivit unui sondaj, realizat de IMAS Chișinău, peste 80 la sută dintre moldoveni se tem de o eventuală invazie a Rusiei în ţara noastră. Totodată, 70 la sută sunt împotriva acțiunilor Rusiei în Ucraina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu