Pacienţii în stare gravă, şanse mai mari de a fi salvaţi. Vor fi date în exploatare 4 heliporturi pentru elicopterele SMURD

Pacienţii în stare gravă din toate colţurile ţării vor avea şanse mai mari de a fi salvaţi şi duşi în cel mai scurt timp la spital. Se va întâmpla după ce până la sfârşitul acestui an vor fi date în exploatare patru heliporturi pentru elicopterele SMURD. Astfel, timpul de transportare a bolnavilor se va scurta considerabil.
Două dintre piste vor fi construite la Chişinău, iar câte un heliport va fi amplasat la Bălţi şi la Cahul. Autorităţile au identificat deja locaţiile exacte, iar în scurt timp vor începe lucrările de construcţie.
Potrivit IGSU, prima pistă va fi construită lângă Spitalul Republican. Şeful secţiei Terapie Intensivă a instituţiei, Alexandru Botezatu, susţine că odată cu apariţia heliportului pacienţii intubaţi vor fi transportaţi mai sigur, în condiţiile în care majoritatea drumurilor din ţara noastră sunt în stare deplorabilă. Doctorul mai spune că pacienţii, care aterizau pe stadionul Dinamo şi erau transportaţi la spital ajungeau în unele cazuri şi în jumătate de oră, timp care poate fi fatal pentru unii bolnavi.
"Peste 60 la sută din populaţia ţării suferă de afecţiuni cardiovasculare, asta fiind toate tipurile de accidente vasculare, infarct miocardic, AVC, dacă a trecut mai mult de două-trei ore, nu mai suntem utili pentru acordarea ajutorului medical. Pentru asta avem nevoie de acest transport, de acest lanţ în dezvoltare de acordare a ajutorului medical de urgenţă", a spus ALEXANDRU BOTEZATU, șeful Departamentului terapie intensivă Spitalul Clinic Republican "Timofei Moşneaga".
Cel de-al doilea heliport va fi amplasat pe strada Poamei 28, lângă Institutul Mamei și Copilului. Totodată, alte două piste se vor regăsi lângă spitalele raionale din Bălţi şi Cahul. Construcţia obiectivelor face parte din proiectul transfrontalier SMURD 2 pe care Moldova îl implementează împreună cu România şi este finanţat în proporţie de 90 de procente de partenerii din UE.
"Bineînţeles noi ne-am dori să avem piste de aterizare, decolare pentru elicoptere în fiecare localitate sau lângă fiecare spital, dar cred că nu ne putem permite dintr-o singură mişcare să facem acest lucru, respectiv facem gradual. În cadrul acestui proiect ne ajunge finanţare pentru patru", a spus Alexandru Oprea, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Ţara noastră nu îşi permite, deocamdată, să aibă un elicopter SMURD propriu. Astfel, vor fi folosite în continuare cele din România. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, de la lansarea Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare în anul 2014, în Moldova au fost realizate 125 de misiuni de transportare a pacienţilor.