OSCE cere menţinerea formatului de negocieri 5+2 indiferent de relaţiile dintre Ucraina şi Rusia

Embed:

Negocierile în formatul 5+2 în problema transnistreană trebuie menţinute indiferent de relaţiile politice şi economice dintre Ucraina şi Rusia. Declaraţia aparţine reprezentantului preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Radojko Bogojevic. Oficialul s-a aflat trei zile în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi negociatorul din partea Tiraspolului, Nina Ştanski.

Ambasadorul OSCE a vizitat Moldova pentru a stabili agenda discuţiilor pentru următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, care va avea loc pe 10 şi 11 aprilie, la Viena.

"Conştientizez pericolul care există. În calitate de mediator al rundei de negocieri voi face tot posibilul să pun accentul pe discuţiile privind conflictul transnistrean şi să nu permit să apară confruntări între participanţii la negocieri", a declarat Radojko Bogojevic.

Oficialul OSCE a menţionat că, în cadrul negocierilor, va fi abordată problema şcolilor cu predare în limba română din Transnistria şi cea a fermierilor din raionul Dubăsari, care nu sunt lăsaţi să-ţi lucreze terenurile agricole.

Totodată, reprezentanţii Misiunii OSCE în Moldova au cerut părţii transnistrene să anuleze restricţiile impuse angajaţilor misiunii la accesul în regiune. În prezent, ei pot intra în regiune doar prin punctele de control de la Dubăsari şi Tighina.

"Am vorbit despre această problemă la negocierile din Tiraspol şi sper că vom avea, în acest context, decizii pozitive. De pe 1 noiembrie 2013, angajaţii OSCE au unele restricţii de a intra în regiunea transnistreană", a susţinut Radojko Bogojevic

Marţi, 1 aprilie, negociatorii politici Eugen Carpov şi Nina Ştanski vor avea o nouă întrevedere la Chişinău.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu